OSMI MART

U Sarajevu održan osmomartovski marš žena

Nasilje nad ženama je vrlo izražajno, kaže Mujić

Piše: A. Ovčina

8.3.2021

Danas je u Sarajevu organizovan aktivistički marš povodom Međunarodnog dana žena u kojem su učestvovale brojne aktivistkinje koje se svakodnevno bore za bolja prava i bolji status žena u društvu. Događaju je prisustvovalo približno 100 ljudi različitih dobi. Okupljanje je bilo ispred Akademije likovnih umjetnosti na način da su stajale sa njihovim transparentima obzirom na epidemiološku situaciju. 












Nasilje nad ženama

Aktivistkinja Fondacije "Cure", Medina Mujić izjavila je kako tradicionalno organizuju osmomartovski marš i obilježavaju Dan žena, ali zbog pandemije i preporuka Kriznog štaba su odlučile da ove godine Osmi mart obilježe na način da stoje s njihovim transparentima. 


-  Obilježile smo na način osmomartovskog stajanja i fokusirale smo se na pandemiju nasilja nad ženama iz prostog razloga što i u mirno doba nasilje nad ženama je vrlo izražajno. U porastu je iz dana u dan, kako u BiH tako u regiji i u svijetu. Imamo relevantne statistike koje nam govore da je nasilje nad ženama jako zastupljeno, a pogotovo u vrijeme pandemije ili bilo koje druge katastrofe. Žene su, nažalost, prinuđene da budu u lockdownu, da provode više vremena sa osobama koje vrše nasilje i jednostavno nemaju sistemsko rješenje, ne znaju kako izaći iz nasilja i kako se zaštititi. I to je, jednostavno, razlog što smo ove godine Osmomartovsko stajanje posvetili pandemiji nasilja nad ženama - kazala je Mujić. 

Mujić: Nasilje nad ženama. A. Ovčina

Nezadovoljne stanjem ženskih prava

Jadranka Miličević, koja je također aktivistkinja kazala je kako one žele skrenuti pažnju kompletne bh. javnosti da nisu zadovoljne pozicijom i stanjem ženskih prava u BiH. 

- Pandemija nam je najbolji pokazatelj, od same informacije, pratili smo koliki je porast nasilja bio iza zatvorenih vrata, ali i globalno se situacija u BiH pogoršala za ovu godinu dana, ako znamo da je većina žena bila radna snaga u uslužnim djelatnostima, siva ekonomija, neplaćeni poslovi, a nisu imale servise u kojima bi svoju malodobnu djecu smjestili ili nisu imali načina brige o starima iznad 65 godina, također ni pristup zdravstvenim uslugama, to govori na neki način da je naša poruka, ako se budu formirali neki novi krizni štabovi da obavezno unutar ktiznih štabova treba da budu predstavnici i predstavnice društva, jer mi najbolje znamo s kojima se problemima susreću marginalizirane i ranjive grupe bh. društva - istakla je Miličević. 

Miličević: Većina žena bila radna snaga. A. Ovčina

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.