FGR PODCAST

Mustafić: Skraćivati časove zbog ramazana, pa to ni SDA nije radila

To su potezi koji ne idu na dobro Sarajevu - smatra Mustafić

Dino Mustafić. Avaz kolaž

Danijal Hadzovic

3.4.2024

U večerašnjem izdanju FGR Podcasta gost je Dino Mustafić, proslavljeni bh. režiser i direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu.

U razgovoru s Danijalom Hadžović, Mustafić govori o političkom stanju u BiH danas, Evropskoj uniji kao jednoj od posljednjih dana, govoru mržnje na društvenim mrežama, stanju u kulturi danas, vođenja NPS-a te projektima na kojima je trenutno angažiran.

Kultura prezira

Mustafić je izrazio posebnu zabrinutost zbog govora mržnje na društvenim mrežama, izražavajući bojazan da to „neće na dobro“.

- Kultura prijezira na društvenim mrežama se prelila u javni prostor, nažalost, u tome neodgovorno uzimaju učešće i javne ličnosti koje zajedno sa bezbrojnim, anonimnim i frustriranim ljudima, stvaraju nepodnošljivu atmosferu zadahnute prijetnje jedni prema drugima – navodi Mustafić.

Kao primjer za vulgaran rječnik u javnosti, Mustafić navodi predsjednika RS Milorada Dodika.

- Mene ničim ne impresionira rječnik Milorada Dodika koji kaže za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da je kreten. Mislim da je taj jezik ulice nešto što je nedostojno javnog prostora. A takve fakine kad bi bili previše glasni bismo prije istjerali iz tramvaja. Izbacili bi ih građani ili bi neko rekao „hajde ti mali sad izađi, pazi šta govoriš“ – kazao je Mustafić.

Izbrisani antifašisti

Mustafić se osvrnuo i na stanje u Sarajevu danas, ističući da mnogi potezi koje vlasti vuku štete glavnom gradu.

- Mi danas razgovoramo u Kantonu Sarjavo koji, koliko ja znam, jedini zvanično i oficijelno za vrijeme ramazanskog posta skratio časove. Ili kada je SDA imala namjeru da to radi, imali su protiv sebe javnost koja je korigirala takve odluke. Ovdje sada vidim da su se oglušili na vrlo negativnu reakciju jednog velikog dijela javnosti. To su potezi koji ne bi trebali da budu u glavnom gradu BiH jer se sve partije, koliko ja znam, zalažu za sekularno društvo, i to su potezi koji ne idu na dobro Sarajevu - smatra Mustafić.

Nisu mi dali da snimam filmove

Mustafić se osvrnuo i na vođenje Narodnog pozorišta u Sarajevu, ali i na buduće projekte među kojima je i snimanje igranog filma „Paviljon“.

- Scenarij za film pisao je Viktor Ivančić, koscenarist je Emir Imamović Pirke. Najveći dio filma smo završili, sad je u postrodukcionoj fazi. Film je akciona drama s elementima crnog humora, feralovskog jezika. Film govori o generaciji 65+ i govori o pobuni i revoluciji. Zvuči naravno kao filmska fikcija, ali očigledno je to generacija koja je imala hrabrosti da učini ono što moja generacija koju ja nazovem abortus generacijom, nije imala hrabrosti da učini – ističe režiser.

Mustafić je otkrio i zašto svoj drugi film snima tek nakon više od dvije decenije, s obzirom da je njegov prvi film „Remake“ koji je izašao 2003. doživio veliku popularnost.

- Nisam snimao zato što sam u međuvremenu mnogo toga uradio u pozorištu. Ali dobrim dijelom nisam mogao doći do filma. Nisu u pitanju bila samo sredstva, nego često su i moji javni istupi bili zid koji se nije mogao probiti. Ja o tome nevoljko govorim, ali čak sam imao i ratne uratke koji su bili zabranjeni.

Pretplatite se na YouTube kanal Avaz TV-a.

Intervju sa Dinom Mustafićem možete slušati i na streaming platformama: Spotify, Apple Podcast, Deezer, Google Podcasts, Soundcloud i Patreon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.