FGR PODCAST

Uk: Tito je i mrtav dobrodošao u Sarajevo, Benjamina bi me pobijedila na izborima

Već duže vrijeme tinja fašizam u Beogradu – kaže Uk

Nihad Uk gost "FGR Podcasta". Avaz

Danijal Hadzovic

11.4.2024

U večerašnjem izdanju FGR podcasta gost je Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo. 

U razgovoru s Danijalom Hadžovićem, Uk govori nedavnoj ponudi da se kosti Josipa Broza Tita prebace iz Beograda u Sarajevo, sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo, subvencijama mladima za stanove, ključnim projektima Vlade, kako reagira na optužbe da je isuviše mlad za svoju funkciju, populizmu, Benjamini Karić i predstojećim lokalnim izborima koji nas čekaju u oktobru.

Revitalizacija fašizma

Uk ističe kako se nada da u Beogradu ima puno više antifašista nego fašista koji su dobili svjetla javnosti.

- To je revitalizacije jednog fašističkog, četničkog pokreta. Već duže vrijeme tinja fašizam u Beogradu – kaže Uk.

Na pitanje kako komentira činjenicu da gradonačelnica Benjamina Karić dobija puno veću pažnju od njega kao premijera, Uk navodi kako on ne smatra da je politika takmičenje.

- Gradonačelnica Karić bi vjerovatno više glasova dobila od mene na izborima. Duže je ispod reflektora od mene. Ali ne vidim nigdje takmičenje ni sa gradonačelnikom, ni sa jednim ministrom, moje je da uradim šta mogu bez populizma.

Ne osjećam se odgovornim

Uk se osvrnuo na sigurnosnu situaciju u našem gradu, za koju je kazao da su građani s pravom zabrinuti, ali da se lično ne osjeća odgovornim.

- Statistika građanima ništa ne znači i ne treba se na nju trošiti. Bačena je i bomba na kuću načelnika Starog Grada Irfana Čengića, dakle, na predstavnika vlasti, to se može podvući i pod teroristički čin. Ali Vlada radi što je u njenoj moći. Prošle godine je 200 novih policajaca zaposleno, ove godine posao će dobiti njih 250, od toga 30 mlađih inspektora... Milioni se ulažu u sigurnosnu infrastrukturu. Ministar Admir Katica je zatekao haos. Apsolutno se ne sjećam krivim zbog sigurnosne situacije. Prije se, naprimjer, Volkswagenov automobil nije mogao kupiti zbog krađa, a danas su krađe automobila na nivou statističke greške - navodi Uk.

Premijer je kazao i kako će Kanton Sarajevo u narednom periodu uvesti porez na nekretnine u kojima se ne stanuje ili ne izdaju pod zakup, kako bi se na taj način motiviralo da se nekretnine stave u promet, a demotiviralo gomilanje onih koje zjape prazne.

Lokalni izbori

Uk je komentirao i lokalne izbore i izgledan scenarij po kojem će građani Sarajeva vjerovatno birati između dva politička bloka.

- Nismo još dogovorili zajednički nastup na lokalnim izborima, ali mislim da postoji svijest svih sudionika pregovora da je to jedini način da se pobijedi i to smo već dva puta demonstrirali. Ukoliko budu lični problemi između pojedinaca u strankama prevladali, onda i ne zaslužujemo da vodimo općine i Kanton Sarajevo. Toga bi posebno trebali biti svjesni naši odbori u Novom Sarajevu i Centru - kazao je Uk.

Pretplatite se na YouTube kanal Avaz TV-a.

Intervju sa Nihadom Ukom možete slušati i na streaming platformama: Spotify, Apple Podcast, Deezer, Google Podcasts, Soundcloud i Patreon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.