"AVAZ" NA LICU MJESTA

Povratnici u Kamenicu kod Pala od petka u blokadi, za sutra najavljeno rješenje

Dolazim svakog vikenda i jedino želim da nam se taj put napravi, rekla je Šefika Hodžić

Alen Bajramovic

11.6.2023

Povratnici u selo Kamenica kod Pala od petka do danas nisu mogli doći do svojih kuća, niti izaći iz sela, nakon što je komšija srpske nacionalnosti postavio barikadu na putu prema ovom selu. Danas su, u dogovoru s njim, sami uklonili dio barikade, kako bi se do kilometrima udaljenih zaseoka moglo proći putničkim automobilom, ali očekuju da se problem trajno riješi.

- Pođeš kući, barikada na sred puta, a na njoj piše "Privatni posjed". A to je put koji je korišten stotinu godina. Zvali smo policiju, koga god smo mogli, ali koga god zovnem kažu da nije u njihovoj nadležnosti - kaže Vahid Bašić iz zaseoka Otes.

Međunacionalni incident?

Iako je dio javnosti i medija ovu priču doživio kao međunacionalni incident, toga ovdje ni do sada nije bilo, a u pitanju je spor vlasnika dijela zemljišta sa lokalnom zajednicom i pokušaj da na ovaj način dobije materijalnu naknadu. Put je pokušao blokirati i ranije, kada su njime kamioni vozili šumu ali nije uspio jer je priveden. Zbog toga povratnike brine kako, kada su oni u pitanju, niko nije nadležan.

Dok im se izvinjavaju i graditelj barikade i iz općine Pale, nadaju se rješenju koje je najavljeno za sutra.

- Stupili smo u kontakt sa načelnikom Boškom Jugovićem koji je izašao na lice mjesta i rekao da će se barikada ukloniti. Djelimično je uklonjena jutros, a dobili smo čvrsto obećanje da će sutra tokom dana biti potpuno uklonjena. Načelnik se izvinuo svim ljudima na neugodnoj situaciji - ističe Bašić.

Doživio kao provokaciju

Haris Bašić rođen je u Sarajevu, ali u selu Kamenica čuva djedovinu. Otkako dolazi u selo ovo nije doživio.

- Općina prebacuje na tog čovjeka, čovjek na općinu pa ćemo vidjeti. Doživio sam ovo i kao provokaciju, a ujedno, slušajući njegovu priču, čovjek traži svoja prava. Zato sam neopredijeljen u tom pogledu osim što po zakonu put niko ne smije blokirati i mora biti prohodan - dodaje Bašić.

- Dolazim svakog vikenda i jedino želim da nam se taj put napravi. Nekad smo sa Bistrika u ovo selo dolazili za pola sata, ali otkako ga je šumarstvo razvalilo svake nedjelje mi dijete lopata da možemo proći - kaže Šefika Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.