OBRAĆANJE NA KOVAČIMA

Bećirović: NATO ima mandat prema Dejtonu da reaguje kada je ugrožen mir

On je kazao kako su tu došli da iskažu poštovanje prema šehidima i poginulim borcima koji su branili nezavisnost BiH

Denis Bećirović. D. Rahmanović / Avaz

11.4.2024

Na Šehidskom mezarju "Kovači" u Sarajevu, drugi dan Ramazanskog bajrama, obilježen je Dan šehida. Brojne delegacije položile su cvijeće, a nakon toga se medijima obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

On je kazao kako su tu došli da iskažu poštovanje prema šehidima i poginulim borcima koji su branili nezavisnost BiH.

- Naša je obaveza da čuvamo uspomenu na one koji su dali najviše za odbranu domovine. BiH je članica Ujedinjenih nacija, članica Vijeća Evrope. Na nama je da radimo što više da BiH uđe i u NATO. Zbog toga sam bio i u Briselu, gdje sam razgovarao s generalnim sekretarom NATO-a.

 Osvrnuo se i na najave da će NATO bataljon doći u BiH. Istakao je da NATO ima mandat prema mirovnom sporazumu da reagira kada god su ugroženi mir i sigurnost i država BiH.

- Svi oni koji dovode u pitanje sigurnost i nezavisnost BiH preporučio bi im da se ne igraju s vatrom - kazao je.

Govorio je i o današnjem sastanku funkcionera Srbije i RS.

- Posljednjih sedmica i mjeseci, domaća i regionalna javnost polako saznaju pravo lice Aleksandra Vučića. On nije nikakav mirotvorac, glavni problem u BiH nije Dodik nego je Vučić. Stoga bi se međunarodni zvaničnici morali zapitati kakve instrukcije Vučić daje Dodiku. Morao bi početi poštovati suverenitet i nezavisnost i teritorijalni integritet BiH i da se prestane miješati u unutrašnje stvari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.