"AVAZ" NA LICU MJESTA

Završen miting "Srpska te zove": Dodik genocid u Srebrenici nazvao "greškom Vojske RS"

Povod skupa je, kako su naveli, Rezolucija o genocidu u Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN

18.4.2024

Na Trgu Krajine u Banjoj Luci održan je skup u organizaciji SNSD-a i partnerskih stranaka u RS pod nazivom "Srpska te zove". Skupu "Srpska te zove" prisustvovalo je hiljade ljudi. 

19:20 - Dodik: Srebrenica je "greška Vojske RS".

- Operacija Vojske RS 1995. godine u julu bila je greška u Srebrenici. Greška koja je iza sebe ostavila ogroman zločina. Ovo je trenutak kada u ime RS želim da svim stradalim izrazim poseban pijetet i njihovim porodicama saučešće. To je bio zločin na kraju rata nakon zamora, mržnje, stradanja i osveta, ali nije bio genocid - rekao je Dodik.

On je optužio Njemačku kako želi da Rezolucijom o Srebrenici u UN-u "izbrisala njene zločine, ali i drugih i onih koji sada čine zločine i namjeravaju da ih čine u budućnosti".

- Ovo nas trajno razdvaja i ne želimo da živimo s vama koji želite da kažete da je srpski narod genocidan. Nežemo živjeti s vama.

Kazao je kako "RS nije inat već sloboda". Kazao je i kako je "BiH greška koja nije trebala da postoji".

Poručio je kako "RS neće ratovati", ali i da će, ako Rezolucija o Srebrenici budu usvojena u UN-u, oni otići i provesti dan u Srebrenici.

Zaprijetio je i otcjepljenjem, istakavši nadu da će Donald Tramp pobijediti na američkim predsjedničkim izborima.

- RS ne pripada BiH. Trebalo bi da BiH pripadne RS, ali su oni učinili sve da je to zgađeno i da od toga nema ništa - rekao je Dodik negirajući Ustav i historijske činjenice.

19:10 - Cvijanović: Očekujemo da sve majke isto plaču

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kazala je kako su ovim skupom poslali poruku.

- Pojma vi nemate koliko nas ima na braniku. Nema malih i velikih žrtava. Nema kuće ni sprske, ni hrvatske ni bošnjačke koja nije tragedija. I ako mi koji obavljamo ovakve važne funkcije kažemo, onda očekujemo i od drugih. Očekujemo da kažu da sve majke isto plaču, da svi očevi i braća i sestre isto tuguju - rekla je ona.

18:45 - Banjac: Krivo mi je što se specijalna operacija Ruske Federacije nije proširila

- I kada kažem da mi je krivo što se "specijalna operacija" Ruske Federacije nije proširila na sve fašiste i naciste, to iskreno mislim.

Kažu da treba da budemo na evropskom putu, ja u tu pedersku organizaciju ne želim da idem. Ti nacisti i fašisti neka se gone - rekao je Banjac tokom svog govora.

18:40 - Banjac za Evropu rekao da je "pede**ka".

Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske izvrijeđao Zlatka Lagumždiju, ali i Evropu nazivajući je "pe***skom* dok mu je iza leđa stajala pripadnica LGBT zajednice, predsjedavajuća Skupštine Srbije Ana Brnabić.

18:30 - Kojić negirao genocid. 

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić kazao je kako su okupili kako bi "podigli glas protiv nepravde". 

Negirao je genocid u Srebrenici citirajući izvještaj koji je NSRS danas usvojila.

18:15 - Na bini na Trgu Krajine nalaze se visoki zvaničnici RS i Srbije koji su poručili da su "napadnuti" Rezolucijom o genocidu u Srebrenici koja će se razmatrati u UN-u. 

18:10 - Skupu prisustvuje nekoliko desetina hiljada ljudi.

Pristalice vladajućih stranaka stigle su autobusima iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, a prema navodima predsjednika NSRS Nenada Stevandića, stigli su i autobusi iz Srbije. 

Predstavnici opozicije u RS ranije su kazali kako neće prisustvovati "mitingu SNSD-a", osim gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića koji je najavio svoj dolazak. 

Povod skupa je, kako su naveli, Rezolucija o genocidu u Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN.

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik pozdravio je prisutne s tri prsta, dok se na skupu vijore zastave ruskog diktatora Vladimira Putina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.