BANJA LUKA

Dodik na prijemu povodom Dana Rusije: Ponosan sam na odlikovanje koje mi je dodijelio Putin

Predsjednik RS kazao je da su odnosi sa Rusijom prijateljski, puni razumijevanja, te da njeguju iste vrijednosti

Sa održanog prijema. Printscreen

H. J. I.

12.6.2023

Rusija je za RS važna zato što dosljedno sprovodi Dejtonski mirovni sporazum, ne pravi stvari koje bi ličile na eksperiment i to cijenimo, poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS, tokom svečanog prijema koji je u Banjoj Luci organizovala Ambasada Ruske Federacije, a povodom Dana Rusije.

Zajednička odgovornost za sadašnjost i budućnost

Čestitajući ovaj praznik, Dodik je naglasio da on predstavlja preporod ruske državnosti, simbolizuje nacionalno jedinstvo i zajedničku odgovornost za sadašnjost i budućnost te zemlje. Predsjednik RS kazao je da su odnosi sa Rusijom prijateljski, puni razumijevanja, te da njeguju iste vrijednosti.

- RS cijeni i ulogu Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a, jer je spremna da čuje i stav RS, a ne samo laži koje razni visoki predstavnici pokušavaju da plasiraju - naglasio je Dodik, koji je čestitku povodom Dana Rusije putem Twittera uputio i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

On je također istakao daRS nema ništa protiv saradnje i s ostalim istočnim i zapadnim zemljama.

- Neutralni smo u sukobu Rusije i Ukrajine, ne priključujemo se sankcijama Zapada prema Rusiji i želimo da se rat u Ukrajini što prije završi - rekao je Dodik.

"Izuzetno ponosan na odlikovanje"

On je naveo da je izuzetno ponosan na odlikovanje koje mu je dodijelio predsjednik Rusije Vladimir Putin za veliki doprinos razvoju saradnje Ruske Federacije i BiH i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom. Dodiku je također uručena i zahvalnica za podržavanje međunarodne novinarske saradnje.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da Rusija i RS žele da nastave da razvijaju strateške odnose.

- Sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom dogovorili smo određene projekte i kako da realizujemo sve ono što je dogovorio na sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom - rekao je Kalabuhov.

Prijemu povodom Dana Rusije prisustvovali su i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer RSRadovan Višković, njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, ministri, poslanici te ostali gosti iz političkog i društvenog života RS i Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.