PITANJA I ODGOVORI

Šta je "zavezan" jezik

Ako ljekar utvrdi da je skraćenje frenuluma uzrok poteškoća pri dojenju za vašu bebu, možda će vam savjetovati frenotomiju

Beba. Pregnancy

Z. K.

28.3.2024

Moja dvomjesečna beba ima "zavezan jezik" i zato mi se čini da teže sisa. Kako se može riješiti taj problem?

- Skraćeni frenulum je stanje koje ozbiljno može utjecati na efikasnost dojenja. Ono nastaje kad je nit tkiva koja povezuje dno jezika s donjim dijelom usne šupljine prekratka i zategnuta pa uzrokuje ograničenje pomicanja jezika.

Skraćenje frenuluma je urođeno (vidljivo pri rođenju) i nasljedno. Pojavljuje se relativno često: između 0,2 i dva posto novorođenčadi rađa se sa skraćenim frenulumom. U većini slučajeva, on se povlači sam od sebe tokom prve godine života i ne uzrokuje probleme s dojenjem ili razvojem govora.

Ako ljekar utvrdi da je skraćenje frenuluma uzrok poteškoća pri dojenju za vašu bebu, možda će vam savjetovati frenotomiju, mali hirurški zahvat, nakon čega se jezik može slobodno pomjerati.

U većini slučajeva majka vrlo brzo primjećuje poboljšanje pri dojenju, naročito u bebinoj efikasnosti dojenja. Ponekad je nužno i neko vrijeme da bi se beba prilagodila novom radijusu kretanja jezika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.