OBRATITE PAŽNJU

Znate li zašto jezik pobijeli: Može biti znak infekcije, a evo kako da mu vratite pravu boju

Na površini jezika imamo male izbočine koje se nazivaju papile i tu se skladište čestice hrane, bakterije i mrtve ćelije

Obratite pažnju. Printscreen

M. Z.

25.6.2023

Bijeli jezik može biti zabrinut jer nije normalno stanje, ali je većinu vremena bezopasan. Postoje slučajevi kada bijela boja može biti upozorenje na infekcije. Na površini jezika imamo male izbočine koje se nazivaju papile i tu se skladište čestice hrane, bakterije i mrtve ćelije.

Akumulacija ovih supstanci može izazvati bijelu boju. Redovnim uklanjanjem otpada s jezika možete ''čistiti'' i provoditi stalnu detoksikaciju organizma. Čišćenjem jezika poboljšava se osjetljivost pupoljaka okusa, osvježava dah, sprečava se nastanak karijesa, plaka i bolesti desni.

Zašto jezik može biti bijel

Bijeli jezik može biti pokazatelj raznih bolesti ili posljedica završetka liječenja. Stanje jezika se oduvijek koristilo za dijagnozu bolesti u tijelu. Jezik nam pokazuje da nešto nije uredu sa tijelom prije pojave bola i može otkriti prisustvo bolesti.

Nekada su drevni iscjelitelji vjerovali da pacijent nije potpuno izliječen sve dok jezik ne izgleda zdravo, čak i ako su svi simptomi osnovne bolesti već́ nestali. Formiranje bijelog ili drugog plaka na jeziku može biti uzrokovano mnogim stvarima, ali je najčešće povezano s našom higijenom zuba. Stvari kao što su suha usta, temperatura, pušenje, alkohol, disanje na usta, antibiotici i slične mogu izazvati bijel jezik.

To može biti i znak oslabljenog imuniteta ili nedostatka nekih vitamina i minerala u organizmu. Ako imate druge simptome kao što su bol i peckanje, bolje je da se konsultirate sa svojim ljekarom da li vam je potrebno dodatno liječenje.

Savjeti za čišćenje i dezinfekciju jezika

Postoje trikovi koji vam mogu pomoći da prirodno očistite i dezinficirate jezik. To će pomoći u poboljšanju zdravlja desni, pa čak i zuba.

Bijeli luk

Nevjerovatno je, zar ne? Uostalom, navikli smo da je bijeli luk uzrok lošeg zadaha, a ne da je koristan za čišćenje usta. Ignorirajte svoje predrasude o bijelom luku i ne plašite se da ga jedete sirovog – on će pomoći da ubijete bakterije i da se riješite bijelog jezika.

Aloe vera

Aloja ima antiinflamatorna i ljekovita svojstva. Da biste ubili mikrobe na jeziku i desni, možete koristiti proizvode poput paste za zube i vodice za ispiranje usta koji sadrže aloe veru ili piti sok od aloe vere.

So

So je jedno od najboljih sredstava za čišćenje jezika. Abrazivne čestice soli će ukloniti nečistoće i mrtve ćelije sa jezika. Pospite malo soli na jezik i nježno četkajte četkicom za zube jednu minutu. Zatim isperite usta vodom. Ponovite dva puta dnevno.

Kurkuma

Kurkuma nije samo začin već́ i odlična alternativa antiseptičkim vodicama za ispiranje usta. Miješajte kurkumu i sok od citrusa dok ne dobijete pastu. Utrljajte pastu na jezik 2 minute, a zatim temeljno isperite toplom vodom.

Četkica za zube

Da biste uklonili mrtve ćelije i bakterije koje uzrokuju vaš bijeli jezik, pokušajte da nježno operete jezik četkicom za zube od osnove do vrha jezika. Ne pritišćite previše i odvojite vrijeme, također ne zaboravite da operete jezik dok perete zube, to je jednako važno za zdravlje vaših usta, piše Brightside.

Dezinfekciono sredstvo za ispiranje usta s biljem i solju

Bilje ima ljekovita svojstva - kao što su kamilica, menta i žalfija. Uzmite kašiku suhe kamilice, kašičicu nane i kašičicu žalfije i prelijte sa 4 šolje kuhane vode. Sačekajte da se supa ohladi i procijedite. Zatim u supu dodajte kašiku soli. Gotovo! Isperite usta ovom prirodnom vodicom za ispiranje usta dva puta dnevno nakon pranja zuba da biste vidjeli rezultate na svom jeziku.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je sastojak koji ima nevjerovatan broj upotreba, od pečenja do oralnog zdravlja - to je kao magični sastojak. Prema nekim istraživanjima, soda bikarbona može povećati pH naših usta i jezika, što rezultira smanjenjem broja bakterija. Uzmite limunov sok i napravite pastu koju ćete koristiti kao piling za uklanjanje mrtvih ćelija i bakterija sa jezika.

Koristite strugač za jezik

Poput četkice za zube, strugač za jezik se također može koristiti za uklanjanje bakterija baš kao što ga uklanjamo iz zuba četkanjem. Bakterije i mrtve ćelije se nakupljaju na površini jezika, pa ih ovom metodom suštinski ''uklanjamo'' s jezika. Ispravan način da ga koristite je da ga postavite na zadnji dio jezika i povucite prema vrhu jezika. Isperite strugač i ovaj metod čišćenja možete ponoviti nekoliko puta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.