NAŠA TEMA

Zdravo dijete: Zašto je povišena temperatura vaš prijatelj

"Bebe i mame"

4.6.2018

Povišena tjelesna temperatura pratilac je mnogih oboljenja i obično se javlja kao prvi simptom bolesti. Uglavnom zabrinjava roditelje, koji i umjereno povišenu temperaturu doživljavaju kao veliku opasnost za dijete. A je li to zaista tako?

Zna se da temperatura, kao česta reakcija organizma ima svoje dobre i loše strane. Dobre su to što ukazuje na postojanje, kao i na tok bolesti, te pojačava nespecifične imunološke reakcije. Loše strane temperature su subjektivni osjećaj bolesti, povećana potreba za energijom i kisikom, rizik od febrilnih konvulzija i drugo.

Blago povišena tjelesna temperatura podstiče imunološku reakciju u organizmu, pa je ne treba snižavati. Ali, ako tjelesna temperatura prelazi 38,5 stepeni, tada više nije korisna i neophodno je snižavati je, u prvom redu zbog mogućnosti pojave febrilnih konvulzija kod manje djece i zbog uklanjanja subjektivnih osjećaja febrilnog djeteta, kao što su glavobolja ili razdražljivost.

Dakle, povišena tjelesna temperatura je znak da se organizam bori s infekcijom i da imunološki sistem funkcionira.

Najčešći uzroci

Uzroci povišene tjelesne temperature kod djece koja se javljaju pedijatru na pregled su u više od 3/4 svih prvih posjeta febrilne djece akutne respiratorne virusne infekcije, koje u većini slučajeva zahtijevaju samo opće i simptomatsko liječenje.

Ostali rjeđi uzroci mogu biti bakterijske i druge infekcije, pretopljavanje djeteta, visoka vanjska temperatura, dehidratacija, ali i upotreba nekih lijekova. Osim toga, temperatura tijela ovisi i o dijelu dana, obrocima i aktivnostima djeteta.

Roditelji najčešće primijete kada dijete ima povišenu temperaturu - iz igre postaje tiho ili plačljivo, nervozno, zažarenih je obraza, sjajnih očiju, suhih ili crvenih usana. Rast temperature može pratiti drhtanje tijela i osjećaj hladnoće.

Šta pomaže

Za mjerenje temperature u upotrebi su različiti toplomjeri (ušni, digitalni), ali se smatra da je najprecizniji i najpouzdaniji živin toplomjer. Temperatura se mjeri tri do pet minuta pod pazuhom. Uz davanje lijekova za snižavanje tjelesne temperature tipa paracetamola ili ibuprofena (sirup, čepići), neophodno je prozračiti sobu, dijete raskomotiti (pamučna majica, pelena ili gaćice).

Dijete možete tuširati toplom, nikako hladnom vodom. Također, nije preporučljivo dijete masirati rastvorima alkohola, jer može doći do apsorpcije alkohola putem kože ili udisanjem, a topla voda je jednako efikasna kao i alkohol. Osigurajte da dijete koje ima temperaturu pije dovoljno tekućine.

Važno

Ukoliko je dijete mlađe od tri mjeseca, ukoliko je pospano, bezvoljno, uznemireno, te ako temperatura i pored svih preduzetih mjera ne pada obavezno ga odvedite pedijatru. Ako se dijete pri visokoj temperaturi počne grčiti, ukoči pogled ili ne odgovara na pozive, treba ga što prije odvesti pedijatru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.