KORISNO

Stres može biti okidač za mucanje

Jačina varira od blažih pa sve do teških oblika mucanja, koji ometaju čovjekovo svakodnevno funkcioniranje

Mucanje se u dječijoj dobi može pojaviti u periodu intenzivnog razvoja govora. Ilustracija

Z. K.

8.12.2020

Mucanje se u dječijoj dobi može pojaviti u periodu intenzivnog razvoja govora, odnosno u dobi između druge i treće godine djetetovog života. U toj fazi, dijete želi mnogo toga reći, ali još nije spremno za spretnu motoričku izvedbu riječi ili rečenica koje želi izgovoriti. 


Životna dob

Tokom govorno-jezičkog razvoja već od najranije dobi kod neke djece možemo primijetiti da ne govore glatko. Mucanje najčešće započinje u djetinjstvu, ali se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Kako bismo uopće razumjeli šta je to mucanje, moramo prvo znati kakav je to govor za koji možemo reći da teče glatko, odnosno da je tečan. 

Tečan govor je onaj govor u kojem usklađeni pokreti govornih organa oblikuju pravilan ritam, visinu, naglasak i melodiju riječi ili rečenice. Tako mucanje definiramo kao sindrom brojnih obilježja na govornom, jezičkom, psihološkom, tjelesnom i socijalnom području.

Jačina varira od blažih pa sve do teških oblika mucanja, koji ometaju čovjekovo svakodnevno funkcioniranje.

Mucanje se u dječijoj dobi može pojaviti u periodu intenzivnog razvoja govora, odnosno u dobi između druge i treće godine djetetovog života. U toj fazi, dijete želi mnogo toga reći, ali još nije spremno za spretnu motoričku izvedbu riječi ili rečenica koje želi izgovoriti. Tako često možemo čuti kako dijete zastajkuje u govoru, kako ponavlja dijelove govora, oklijeva, ubacuje razne poštapalice, produžuje glasove.

Različiti uzroci

Logoped je taj koji će procijeniti hoće li to dijete zaista mucati jednog dana ili je to samo prolazna faza normalnog govornog razvoja. Uzroci mucanja su različiti i različito utječu na svakoga od nas. Veoma je bitno znati postoji li neko u porodici ko muca, je li odrasla osoba ili dijete koje muca imalo neki stresni događaj u svom životu.  

Kod djece, ali i kod odraslih, postoje različiti tipovi mucanja. Svaki od njih odražava različite fizičke i psihičke simptome. Kroz terapijski postupak logoped je taj koji mora dobro znati procijeniti dijete, roditelje ili odraslu osobu s kojom radi. Najvažnije je, uz logopedsku terapiju, znati šta i kako raditi kod kuće, jer bez podrške u pozadini, napretka neće biti.

Poznato je da se mucanje češće javlja kod muških nego kod ženskih osoba. Mucanje se javlja kod tri do pet posto djece, dok se mucanje prvi put u odrasloj dobi javlja vrlo rijetko (pet posto slučajeva u pubertetu ili u odrasloj dobi). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.