STRUČNJACI PIŠU ZA "AVAZ"

Ovo je pet vrsta pravila za djecu

Djeca trebaju dovoljno pravila da se osećaju sigurno i bezbijedno

Neki minimum pravila je neophodan za zdrav psihosocijalni razvoj djece. parenting

Mr. scr. Emina Kadić, psihoterapeutkinja

prije 2 dana

Dok neki roditelji svojoj djeci dopuštaju da skaču po namještaju i ne raspremaju igračke kod vas možda nije takva situacija ili je obratno ?

Ipak neki minimum pravila je neophodan za zdrav psihosocijalni razvoj djece i ako ih želimo kvalitetno pripremiti za život kada odrastu.

Važno je stvoriti jasan skup kućnih pravila tako da vaša deca znaju šta je dozvoljeno i koja vrsta ponašanja je van granica. Postavljanje jasnih pravila jednostavan je način da se smanje problemi sa ponašanjem i da se poveća dosljednost u disciplini.

Djeca trebaju dovoljno pravila da se osećaju sigurno i bezbijedno. S druge strane, previše pravila bi moglo da se negativno odrazi na njihov rast i razvoj.

Bez obzira koliko su stara vaša djeca ili koliko djece imate, postoji pet vrsta pravila koja su potrebna svakoj djeci.

1. Pravila koja promovišu bezbijednost

Bezbjednosna pravila uključuju fizičku i emocionalnu bezbijednost. Kada se djeca osećaju bezbijedno, slobodna su da usmjere svoju energiju na istraživanje svojih talenata i okruženja.

Fizička bezbijednost bi mogla da se bavi stvarima kao što su:

"Ne otvaraj vrata kad se neko drugi tušira".

"Sjednite na kauč (bez stajanja ili skakanja)".

Emocionalna sigurnost može uključivati pravila u domaćinstvu kao što su:

"Svako može da izrazi svoja osećanja, sve dok pokazuju poštovanje".

"Koristi samo ljubazne reči".

2. Pravila koja promovišu moral

Postavite pravila koja će usaditi vrijednosti i moral u vašu decu. Ove vrste pravila mogu uključivati stvari kao što su:

"Izvinite se kada vam je žao".

"Ne povrijeđuj druge".

"Reci istinu".

"Ponašaj se pravedno prema drugima".

Naravno, bitno je da i vi modelirate ova pravila. Vaša deca će više učiti od onoga što radite, nego od onoga što kažete.

3. Pravila koja razvijaju zdrave navike

Djeca najbolje funkcionišu kada imaju rutinu i strukturu. Stoga, uspostavite pravila koja će podstaknuti vaše dijete da razvije svakodnevne navike.

Na primjer:"Operi zube nakon doručka".

"Stavi prljavu odjeću u korpu za rublje".

Stvaranje zdravih navika i rutina pomaže u smanjenju borbe za vlast.

Kada djeca znaju da bi trebalo da odlože svoje stvari kad dođu kući iz škole ili da bi trebalo da rade domać u zadaću odmah nakon večere, to može da smanji mnogo svađa, sve dok postoje jasne posljedice za loše ponašanje.

4. Pravila koja promovišu društvene vještine

Djeca takođe trebaju pravila koja ih uče društvenim vještinama. To uključuje kako se ponašati sa članovima porodice, kao i sa vršnjacima.

Primjeri pravila koja uče odgovarajuće načine interakcije sa drugima:

"Podijeli igračke sa bratom".

Starijoj djeci trebaju pravila o korištenju elektronskih uređaja. Postavite pravila koja ograničavaju korišćenje pametnog telefona i računara i koja podstiču na odgovarajuće ponašanje. Na primer, prilikom večere ne smiju da koriste mobilne telefone i ne dozvolite da dijete spava sa mobilnim telefonom u svojoj sobi.

5. Pravila za pripremu za stvarni svet

Djeca takođe trebaju pravila koja će ih pripremiti za odraslu dob. Postavite pravila koja će im pomoći da nauče životne vještine koje će im pomoći da bolje funkcionišu kada odu od kuće. Tačna pravila i pomoć koja će vašoj djeci biti potrebna za razvoj ovih vještina u velikoj meri će zavisiti od njihovog temperamenta.

Neka djeca su samo sklonija da se ponašaju odgovorno i ostanu motivisana svojim školskim zadacima, dok druga djeca trebaju dodatna pravila.

Na primer, postavljanje pravila o kućnim poslovima i novcu pomaže da se djeca pripreme za radnu okolinu. Dodijelite djeci zadatke u kući i/ili oko kuće i priliku da zarade džeparac. Zatim, naučite ih o novcu kako bi naučili da štede i troše novac pametno, tako da budu bolje pripremljeni da plaćaju svoje račune kao odrasli.

Savjeti za sastavljanje spiska kućnih pravila

Napravite formalnu listu pisanih porodičnih pravila. Ispišite glavna pravila koja vam se čine najvažnijim. Na primjer, ako vam je posebno važno da u kući bude red, pravilo bi moglo biti: "Sve pokupi" ili "Svako jutro pospremi krevet".

Evo nekih strategija koje će vaše pravila učiniti najučinkovitijim:

Dozvolite djeci da daju svoj doprinos

Na kraju krajeva, domaća pravila su na vama, ali vaše dijete će biti više motivisano da poštuje pravila kada osjeća da je im se pružila prilika da daju svoj doprinos. Budite otvoreni - vaše dete može imati nove ideje i stvari o kojima vi niste ni mislili!

Budi dobar uzor

Vaša kućna pravila treba da budu pravila koja svi poštuju, uključujući i vas. Zato ne uključuj pravila koja ne planiraš da pratiš. Ako je pravilo u tvojoj kući da govoriš istinu, nemoj reći da je tvoja kći puno mlađa samo da bi dobila jeftiniju kartu za kino.

Budite spremni da primijenite pravila

Ako ćete uključiti neko pravilo na listu, budite spremni da ga sprovedete. Ako se nećete baviti pitanjima kao što su psovanje ili ne raspremanje kreveta, nemojte ih dodati na listu. U suprotnom, poslati ćete poruku da su stavke na listi samo prijedlozi ili sugestije.

Mr. scr. Emina Kadić, psihoterapeutkinja. Facebook

Objasnite izuzetke od pravila

Bez obzira da li je to praznik ili posebna okolnost zbog koje kršite pravila, objasnite svojoj djeci razloge zbog kojih ih kršite. Neka znaju da ste voljni da ponekad napravite izuzetak od pravila. Priznajte svoje greške. Čak i odrasli ponekad krše pravila. Ali ako pokušavate da umanjite svoje ponašanje, vaša djeca će uraditi isto kada prekrše pravila. Dakle, ako izgovoriš neku psovku ili lažeš, preuzmi punu odgovornost za svoje ponašanje.

Postavi spisak pravila

Okačite listu pisanih pravila na neko mjesto gdje ih svi mogu vidjeti, kao na frižideru na primjer. Samo provjerite da lista nije predugačka ili previše komplikovana - ne želite da postane priručnik već spisak kućnih pravila.

Dajte kratko objašnjenje pravila

Djeca će mnogo lakše shvatiti važnost pravila ako razumiju razloge koji stoje iza pravila. Pa objasnite npr: "Sada ulazimo u kuću jer je pao mrak i neko bi mogao da se povrijedi".

Obezbijedite posledice za kršenje pravila

Djeca trebaju posljedice da bi im pomogla da naprave bolji izbor slijedeći put. Prikladne posljedice kršenja pravila mogu uključivati gubitak nekih privilegija.

Mijenjajte pravila i prilagođavajte ih uzrastu djece

Pravila koja su vam bila potrebna kada je vaše dijete bilo u predškolskom periodu su mnogo drugačija od pravila koja su vam potrebna kada je tinejdžer. Prilagođavajte pravila kako vaša porodica raste i mijenja se. Kada je to moguće, pokušajte da pravila izgovorite na pozitivan način. Na primjer, možete reći: "Pokaži poštovanje" umjesto: "Ne psuj!".

U nastavku slijede neka od mogućih porodičnih pravila:

1. U našoj porodici mi poštujemo jedni druge

2. Ne vičemo

3. U razgovoru koristimo lijepe i ljubazne riječi

4. Govorimo istinu

5. Brinemo se o svom zdravlju - biramo zdravu hranu, peremo ruke, peremo zube.

6. Kada jedan govori ostali slušaju i ne prekidamo ga

7. Nastojimo se ispravno ponašati

8. Odgovorni smo za svoje ponašanje: ako nešto pogrešno uradimo izvinemo se; ako imamo problem zatražimo pomoć

9. Održavamo kuću čistom i sretnom

10. Ispunjavamo svoja obećanja

11. ….

Porodične vrijednosti koje bi trebali njegovati su;

- zajedno se smijemo i zabavljamo

- pravimo greške ali i opraštamo jedni drugima

- svi stavljamo porodicu na prvo mjesto

- radimo najbolje što možemo i pomažemo jedni drugima

- zahvalni smo za sve dobre stvari u našem životu

- često se grlimo i nježni smo jedni prema drugima

- idemo za svojim snovima i ne odustajemo

- volimo jedni druge bezuslovno.

(Svakog petka objavljujemo tekstove stručnjaka koji pišu o braku, porodici, bebama, trudnoći...)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.