DILEME

Devet pitanja i odgovora o ishrani djece

Dokazano je da djeca u dobi tri do pet godina kojima se servira dvostruko veća porcija od one koja odgovara njihovom uzrastu unesu 15 posto više kalorija nego kad im se ponudi obrok adekvatne veličine.

Kada je u pitanju meso, prednost ima perad. Ilustracija

"Bebe i mame"

7.7.2019

Roditelji su vrlo često zbunjeni kada je u pitanju prehrana djece. Šta trebaju jesti, kada, koliko, najčešća su pitanja koja postavljaju pedijatrima. Zato vam donosimo odgovore na najčešća pitanja vezana za jelo koja postavljaju roditelji u pedijatrijskim ordinacijama u Velikoj Britaniji. 

Kada započeti dohranu?

- Nakon hranjenja majčinim mlijekom ili dojenačkom formulom, djetetu se prva čvrsta ili kašasta hrana daje u dobi od šest mjeseci. S majčinim mlijekom ili formulom se nastavlja, ali to nije dovoljno. Započinjanje s drugom hranom prije šestog mjeseca nikako nije potrebno, niti je preporučljivo.

Šta odabrati kao prvu čvrstu hranu?

- Obično se kao prva čvrsta hrana preporučuju žitarice (riža) pomiješane s majčinim mlijekom ili formulom. Nakon riže, u prehranu se mogu uvesti i druge žitarice, a posljednja je pšenica. Nakon žitarica, počinje se s kašicama od povrća i voća.

Koje meso treba davati djeci - perad, janjetinu ili teletinu?

- Kada je u pitanju meso, prednost ima perad, a mesne prerađevine nisu preporučljive djeci mlađoj od tri godine. Ipak, osnovu obroka trebalo bi činiti voće i povrće, a za djecu stariju od dvije godine poželjno je uvrstiti proizvode od punog zrna.

Jesu li slatkiši zaista opasni po dječije zdravlje?

- Danas je poznato da jednostavni šećeri ne uzrokuju hiperaktivnost u djece. Hiperaktivnost nakon konzumiranja rođendanske torte vjerovatnije je prouzrokovana uzbuđenjem zbog proslave rođendana. Ali, unos jednostavnih šećera treba svesti na minimum. Najčešći izvor nepotrebnog šećera u dječijoj ishrani su zaslađeni sokovi i slatkiši.

Koliku porciju treba servirati djeci starijoj od dvije godine?

- Veličine porcija trebaju biti u skladu s uzrastom djeteta. Dokazano je da djeca u dobi tri do pet godina kojima se servira dvostruko veća porcija od one koja odgovara njihovom uzrastu unesu 15 posto više kalorija nego kad im se ponudi obrok adekvatne veličine.

Kada treba prestati miksati hranu?

- Nakon što dijete dobije zube prestanite mikasti hranu. Tada djetetu možete davati hranu izraženije teksture. Za dob od šest do 12 mjeseci to su komadići ili usitnjeno voće, povrće i meso.

Smije li beba jesti žumanjak, kravlje mlijeko i med, te treba li u hranu dodavati šećer i so?

- Poslije navršenog devetog mjeseca možete djetetu davati žumanjak, a bjelanjak se ne preporučuje za dojenačku dob. Punomasno kravlje mlijeko uvodi se nakon prve godine. S medom sačekajte dok dijete ne napuni tri godine.

So i šećer ne treba dodavati, jer djeca imaju mnogo jače čulo okusa nego odrasli.

Kada dijete može početi jesti samo?

- Čim dijete postane neovisnije, treba ga poticati da se hrani samo. To je važno za njegov razvoj. U dobi od jedne godine dijete rukom uzima komadiće hrane koju treba žvakati, u dobi od dvije godine može se hraniti kašikom, a s pet godina jede šta i svi ostali članovi porodice.

Koliko su važni porodični obroci?

- Stavove o hrani i obrasce prehrane djeca usvajaju od roditelja. Ako roditelj redovno doručkuje, i dijete to radi. Djeca čiji roditelji imaju pravilnu prehranu i sama se hrane pravilno i velike su šanse da će i kao odrasle osobe zadržati dobre navike.

Istraživanja pokazuju da kvalitet prehrane djeteta proporcionalno raste s brojem zajedničkih porodičnih obroka. Djeca trebaju uživati u hrani, pa hranu nikako ne koristite u svrhu nagrade ili kazne. Djeca vole rutinu i poželjno im je obroke svakoga dana davati u isto vrijeme.

Preporuke dječijih nutricionista

- Djetetu njemu mrsku hranu potrebno je ponuditi najmanje osam do deset puta. Novu hranu treba ponuditi na početku obroka.

- Ne postoji zabranjena hrana. Svaka je hrana dopuštena, samo je važno koliko često i u kojoj količini.

- Nutritivne potrebe djece jednake su za oba spola sve do devete godine pa priče o tome da mali dječaci trebaju jesti više od malih djevojčica nikako nisu na mjestu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.