ZANIMLJIVOSTI

Jeste li znali: Nekoliko interesantnih činjenica o blizancima

Čak polovina blizanaca razvije jezik razumljiv samo njima, i to najčešće u drugoj godini. Kvare govor i modificiraju ga, ali se savršeno razumiju

Jednojajčanim blizancima često su i otisci prstiju slični. Ilustracija

Bebe i mame

14.5.2020

Jedna od 80 trudnoća je blizanačka, a na hiljadu rođene djece na svijet dođe od 3 do 5 jednojajčanih blizanaca, zvanični su podaci. Roditelji su svjesni da su blizanci dvostruka obaveza, ali isto tako su i dvostruka radost.  

Jednojajčani blizanci su identični, a često su im i otisci prstiju slični, odnosno izgledaju kao odraz u ogledalu. 

Interesantno je da se blizanci s različitom bojom kože rađaju veoma rijetko, ali genetičari tvrde da će ih biti sve više, jer i majka i otac daju djetetu po 50 posto svojih gena, a prva generacija potomaka roditelja različite rase uglavnom ih ravnomjerno raspoređuje.



Jednojajčani blizanci uglavnom su istog spola. Ilustracja

Jednojajčani blizanci uglavnom su istog spola, dok su blizanci različitog spola uvijek dvojajčani. Jednojajčani blizanci uglavnom su rezultat slučajnosti, dok se dvojajčani najčešće rađaju kada žena ima veći broj ovulacija ili je za to genetski predodređena.

Čak polovina blizanaca razvije jezik razumljiv samo njima, i to najčešće u drugoj godini. Kvare govor i modificiraju ga, ali se savršeno razumiju.

Velika je vjerovatnoća da će blizanci biti ljevoruki. Čak svaki peti piše lijevom rukom, dok je kod ostale populacije ljevoruko samo 10 posto ljudi.

Među blizancima ima više dječaka nego djevojčica, ali je djevojčica više kada se rađaju trojke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.