RIJEČ STRUČNJAKA

Nikada nemojte prekrivati dječija kolica: Postoji dobar razlog

Mnogi roditelji u periodu visokih temperatura i velikih vrućina pokušavaju svoje dijete zaštititi od štetnih UV zraka na sve moguće načine

Postoji velika opasnost od pregrijavanja, pa čak i gušenja. Printscreen

E. Ag.

29.5.2023

Mnogi roditelji u periodu visokih temperatura i velikih vrućina pokušavaju svoje dijete zaštititi od štetnih UV zraka na sve moguće načine. I dok se korištenje kapica protiv sunca i krema za sunčanje smatra odličnim rješenjem, postoje i manje preporučljiva rješenja koja, zapravo, mogu biti iznimno opasna po život djeteta.

Iako svi znamo da je boravak u hladu i izvan direktne sunčeve svjetlosti važan kada smo na suncu, stručnjakinja za sigurnost djece Kirsti Kitli (Kirsty Ketley) naglašava kako mnogi roditelji tada pokrivaju dječija kolica, da bi dijete na takav način zaštitili od sunca, a to nikako nije preporučljivo.

- Nikada ne pokrivajte dječija kolica dekicom ili tkaninom, odnosno nikakvim pokrivalima. Naime, to može uzrokovati značajno povećanje temperature u kolicima, čime postoji velika opasnost od pregrijavanja, pa čak i gušenja - objašnjava ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.