NISU SVE BAKE ISTE

"Previše poklona može naškoditi djeci": Videosnimak pokrenuo burne reakcije

Kaže da njeni unuci cijene posjete zbog nje, a ne zbog materijalnih stvari koje će im donijeti

Svojim unucima ne nosi poklone svaki put kada im odlazi u posjetu. Facebook

E. Ag.

30.10.2023

Neprocjenjivu ulogu u životima svojih unuka imaju bake i djedovi, kod kojih djeca uvijek jedva čekaju da idu, jer baka i djed im sve dozvoljavaju. Međutim, videosnimak koji je objavila baka DeeDee na Instagramu u namjeri da podijeli neke korisne savjete - iz svog ugla, izazvao je žestoku raspravu.

Više štete nego koristi

Objasnila je da davanje previše poklona djeci može nanijeti više štete nego koristi njima samima, kao i da ona svojim unucima ne nosi poklone svaki put kada im odlazi u posjetu, iako živi daleko od njih i viđa ih samo nekoliko puta godišnje.

Evo i kakvo objašnjenje ima za to. Prvo, njeni unuci već imaju "višak stvari" i poštuje želju roditelja da smanje nered u domu. Ali, ono što joj je najvažnije - da njeni unuci cijene bakine posjete zbog nje, a ne zbog materijalnih stvari koje će im donijeti.

- Nadala sam se da će unuci željno iščekivati moj dolazak i obasipati me osmijesima i zagrljajima, umjesto da žure da provjere šta je u mom koferu - rekla je.

Svoje tvrdnje je potkrijepila naučnim istraživanjima koja kažu da su djeca koja imaju manje igračaka kreativnija i duže se igraju, piše Index.hr.

Posebne prilike

- Dokazano je da dobivanje previše poklona povećava samodestruktivno ponašanje. Vaši pokloni usrećuju vaše unuke, ali svaki od tih poklona stvara privremeni nalet sreće i glad za još. Takva djeca su sklonija dugovima na kreditnim karticama i nekontrolisanoj kupovini. Da pojasnim, radi se o previše poklona, niko ne sugeriše da svojim unucima ne dajete poklone. Ja ih svojim unucima dajem u posebnim prilikama i za obilježavanje važnih događaja, ali pokloni pri svakoj posjeti ili višestruki pokloni u svakoj prilici mogu učiniti više štete nego koristi - objasnila je.

Ovoj baki je fokus na pružanju ljubavi i pažnje, a ponekad svojim unucima ponese zajedničku knjigu za čitanje ili neku društvenu igru. Njena objava je naišla na različite reakcije korisnika i većina se nije složila s njenim stavom

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.