VELIKA UTJEHA

Kada je najbolje vrijeme za odvikavanje od cucle: Roditelji mogu pomoći da to prođe što bezbolnije

Stručnjaci su ubijeđeni da oduzimanje dude protiv djetetove volje može ostaviti emocionalne rane

Najveća utjeha. Pixabay

Dž. R.

prije 6 dana

Mnogi roditelji se pitaju kada je najbolje vrijeme da se dijete odrekne dude, ali istina je da ne postoji najbolje vrijeme.

Treba odlučiti individualno, jer svako je dijete drugačije. Za dijete koje često sisa dudu, odustajanje od dude gotovo je poput oduzimanja dijela tijela. Stručnjaci su ubijeđeni da oduzimanje dude protiv djetetove volje može ostaviti emocionalne rane.

Zajednička odluka

Stoga bi odluka trebala biti zajednička, koja naravno pretpostavlja određenu dob djeteta. Zapravo, djeca do 4 godine imaju prirodnu potrebu za sisanjem. Razgovarajte sa svojim djetetom, objasnite mu da je prestar za dudu i da to nije dobro za zube. Zajedno čitajte knjige na tu temu i ponudite alternativna rješenja.

Važno je da se roditelji ne brinu ili da ih pritisak okolina nervira i opterećuje. Pravo vrijeme doći će kad-tad, jer teško da je itko s dudom išao na maturu, sjedio u kancelariji ili ležao u krevetu u domu za starije.

Pravi trenutak često dođe sam od sebe, najkasnije kada dijete shvati da drugoj djeci njegove dobi duda više nije potrebna.

Dva savjeta

Uprkos svemu, roditelji mogu pomoći svojim najmilijima da se odviknu.

Snaga je u smirenosti. Pazite da faza odvikavanja od dude ne započne istovremeno s drugim promjenama u djetetovom životu, npr. ne u isto vrijeme kad kreće u vrtić, kad se selite ili kad se rodi brat ili sestra.

Igranje s maštom jer djeca vole priče. Naprimjer od „dudić vile“ koja donosi darove djeci kad uzme dudu. Od beba kojima dude trebaju puno više. Od potomka uskršnjih zečeva koji su se od početka godine radovali dječijim dudama. Ili o djetešcu Isusu, koje od starih duda može napraviti velike stvari.

Ali istina je, jedino što je potrebno je vrijeme. Kad za to dođe pravo vrijeme, dijete će ostaviti dudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.