OĆE DA PUCA I ROKA

Dobar s Osmicom i Skakom: Je li ovo konobar iz Sarajeva koji se nudio Kavčanima da ubija za njihov račun?

Radio je u Španiji, na Ibici. Za sebe. Zdrav momak, radi garderobu i kao konobar, stoji u Sky porukama između članova kriminalne grupe iz Kotora

Habeš i Sebija Izetbegović. Facebook

M. Aš.

18.6.2024

Tridesetosmogodišnji konobar iz Sarajeva, čiji identitet je poznat redakciji crnogorskih "Vijesti", nudio se u januaru 2021. godine Kavčanima da ubija za njihov račun, a razgovor za “posao” sa njim tada je obavio član te kriminalne grupe iz Trebinja Dražen Milović, objavile su crnogorske "Vijesti" prošle sedmice.

Krug provjera

Nakon što je prošao prvi krug provjera, Milović ga šalje svom rođaku Ljubu Miloviću - da ga profiliše.

To proizilazi iz transkripata koje je crnogorskim istražiteljima dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL), a koji su dio predmeta formiranog protiv zločinačkog klana kojim je rukovodio odbjegli Kotoranin Radoje Zvicer.

Razgovor o tom, tada tridesetosmogodišnjaku, 15. januara 2021. godine počinje Dražen Milović, za kojim Crna Gora traga zbog sumnje da je dio Zvicerovog policijskog narko kartela. On je na nekad zaštićenog aplikaciji koristio nadimak Britva, a tog dana, tada aktivnog crnogorskog policajca, pita:

- Roki, treba li ti jedan momak spreman? Spreman na sve. Ozbiljan, 38 god, 4 djece.

Sakriven iza nika Oficir, Ljubo Milović odgovara pitanjem:

- Đe je taj spreman na sve sa toliko djece? Taj ako ako šta napravi ode doživotno u zatvor - a potom dodaje i da je to njegov vršnjak...

Ipak, zanima ga odakle je osoba koju mu rođak nudi, pa to i pita.

- Sarajevo. ‘Oće ozbiljan posao van Bosne - odgovara mu Trebinjac.

- Šta podrazumijeva ozb. posao? ‘Oće da puca? - pita Ljubo Milović i dobija odgovor: “Pa da roka”.

Policajac tada traži fotografiju i podatke tog “kandidata”.

- Da ga provjerim malo - poručuje.

- Reću mu da dođe kod mene kasnije. Pa ti šaljem - odgovara mu Dražen Milović.

Nedugo nakon te prepiske, Trebinjac prenosi Ljubu Miloviću utiske sa sastanka i šalje mu fotografiju Sarajlije i njegove lične podatke:

- Isto neki dečkić, a vidi mu se u očima da je spreman pa reko’ da ne propustimo taj potencijal.

Ljubo Milović raspituje se sa kim je Sarajlija sarađivao i šta je do tada radio.

- Gudrira li se? - pita on.

- Radio je u Španiji, na Ibici. Za sebe. Zdrav momak, radi garderobu i kao konobar. Nema mrlje. Ne gudrira se, bori se za familiju kao lav. Može doći na razgovor pa ga profiliši!!! Čist momak i jako vrijedan!!! - objašnjava Dražen Milović.

Trenirao boks

Njegovog rođaka tada zanima da li Sarajlija trenira.

- Trenir’o je boks. Sada ne stiže radi 2 posla i prodaje garderobu. Ima damara u sebi - zaključuje Trebinjac.

Prema informacijama "Avaza", tada 38-godišnji konobar iz Sarajeva, koji se javio na oglas za ubicu, kako bi ubijao za Kavčane je Kenan Habeš.

Ovaj Sarajlija koji je jedno vrijeme radio u Starom Gradu kao konobar, u jednom objektu kod Bezistana, u dobrim je odnosima sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivšim direktorom OSA-e i Abdulahom Skakom, bivšim gradonačelnikom Sarajeva. 

Tačnije, Habeš je u kumstvu sa Osmicom i Skakom. Prvo dijete mu je kumio Osmica, a drugo Skaka. Čak ga je Skaka angažirao da radi kao konobar u Vijećnici, dok je bio na čelu grada.

Habeš je poznat kao veliki zaljubljenik SDA. Često se slikao s tadašnjom prvom damom u Bošnjaka, Sebijom Izetbegović, što pokazuje i fotografija objavljena na društvenim mrežama.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.