KOMENTAR DANA

Penicilin za Dodika

Ambasada SAD u BiH, s Majklom Marfijem na čelu, dobro zna koliko jedna iskra može donijeti požara u BiH

„Žuljaju“ ih bonske ovlasti i Nijemac Šmit. Armin Durgut / PIXSELL

Miralem  Aščić

18.6.2024

Pravu buru izazvala je vijest „Avaza“ da pojedine članice Vijeća za implementaciju mira (PIC), uz saglasnost pojedinaca iz Evropske unije i Brisela, na sve načine žele smanjiti ovlasti visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt). O tome se pregovara i razgovara već danima.

Mirnu subotu tako su uzburkale žestoke reakcije kako vlasti tako i opozicije. Reagirala je trojka, a potom ministri, analitičari, političari... Čak i vlast u RS. Opravdano, oni su za to da se OHR ugasi, Šmit protjera. A razloga je mnogo.

„Žuljaju“ ih bonske ovlasti i Nijemac Šmit koji Dodikovoj politici separatizma ne da pardona. I tako je, evo, godinama. Od dolaska u Sarajevo.

S druge strane, opravdan je i jasan stav trojke. Za čudo, odmah su reagirali, Evropska unija gleda blago na nove izjave o podjeli, prijetnjama, raznim saborima, a zaboravljaju da je OHR garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Na ukidanje OHR-a ne smije se ni pomisliti.

Za sada je pomalo i zabrinjavajuća šutnja Brisela, a povodom sve učestalijih izjava Rusije, koje se tiču smanjenja Šmitovih ovlasti.

Jer, ukidanjem OHR-a, smanjenjem ovlasti, koje su se pokazale ključnima prošle godine, od deblokade vlasti u FBiH do „šamara“ Dodiku da nema ništa od podjele zemlje, država bi ovakva, podijeljena, teško funkcionirala. To je svima jasno.

Bez mrkve i štapa teško da bi se vlast na državnom nivou s ratobornim Dodikom bilo šta mogla dogovoriti. I ne samo vlast. Svaki Dodikov pokušaj oduzimanja nadležnosti od države Šmit je presjekao.

Zato su OHR i neumorni Šmit penicilin za Dodika. Osim toga, važna je i podrška Ambasade SAD u BiH, koja se snažno protivi tome. Ambasada SAD u BiH, s Majklom Marfijem (Michael Murphy) na čelu, dobro zna koliko jedna iskra može donijeti požara u BiH. Ako se uzme u obzir da Dodik ide konstantno po upute Vladimiru Putinu na noge, onda je alarm još veći, a opasnost itekako postoji.

Diktatorska Rusija nikad ne spava. Ostavljanjem Dodika bez kontrole, uz mlaku ulogu EU, SAD su svjesne da bi BiH bila itekako ranjiva pod čizmom Putina i hordi kojima bi nakon Ukrajine BiH mogla ponovo postati glavna okupacija.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.