SAVJETI

Koliko je rizična trudnoća poslije 40. godine

Naime, nakon 35. godine života, zbog povećanog rizika od pojave genetski prenosivih anomalija, preporučuje se rana amniocenteza sa kariotipizacijom

Same godine nisu neki limit za rađanje. Ilustracija

Avaz.ba

3.7.2020

Sve više žena odlučuje se na rađanje djeteta i nakon četrdesete godine života. S obzirom na godine postoji nekoliko aspekata po kojima ove trudnoće zahtijevaju intenzivniji nadzor i nose veći rizik.  

Same godine nisu neki limit za rađanje, problem su neka stanja i bolesti čija se učestalost i težina povećavaju s godinama starosti. Tako sva hronična oboljenja (srce i krvni sudovi, pluća, lokomotorni aparat, itd) mogu zbog potencijalnog pogoršanja općeg stanja trudnice predstavljati razlog za pojačan liječnički nadzor, a u nekim ozbiljnim slučajevima i prepreku za medicinsku saglasnost za trudnoću i porod.

Naime, nakon 35. godine života, zbog povećanog rizika od pojave genetski prenosivih anomalija, preporučuje se rana amniocenteza sa kariotipizacijom.  Radi se o uzimanju uzorka plodove vode (uzima se između 16-18 nedjelje gestacije) iz koga se određuje kariotip (genetska mapa) ploda (određuje se iz ćelija površnih slojeva kože ploda koje se nalaze u plodovoj vodi). Ovakva dijagnostička procedura omogućava u nepovoljnim slučajevima pravovremeno uočavanje eventualnih nenormalnosti, pa se takve trudnoće na vrijeme prekinu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.