OBRATITE PAŽNJU

Šta ukazuje na neplodnost kod žena i muškaraca

Budite svjesni da je za rođenje bebe potrebno dvoje

Konsultujete se s ljekarom. Printscreen

E. Ag.

5.5.2023

Ukoliko već neko vrijeme pokušavate da se ostvarite kao roditelji, a ne uspijevate, normalno je da će to početi da vas brine. Međutim, postoje znaci neplodnosti na koje treba obratiti pažnju.

Neplodnost pogađa oba spola

Prvenstveno, uvijek je važno da se konsultujete s ljekarom ako ste zabrinuti zbog neplodnosti. Prije nego što prebrzo donesete zaključke, budite svjesni da je za rođenje bebe potrebno dvoje. Stoga problem ne mora biti s vaše strane, muškarce također pogađa neplodnost.

Znaci neplodnosti kod žena

Izostanci menstruacije - Jedan od najčešćih znakova da ne možete da ostanete trudni jesu izostanci menstruacije, tačnije problemi s ovulacijom. Ako nemate menstruaciju nekoliko mjeseci, to vjerovatno znači da nemate ni ovulaciju. Međutim, stres i ishrana također mogu utjecati na menstruaciju.

Hormonske fluktuacije - Ako imate smanjen seksualni nagon, prorjeđuje vam se kosa, pojavljuju se maljavost na licu i problemi s kožom, to može upućivati na hormonsku neravnotežu koja utječe na vašu plodnost. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, konsultujte se s ljekarom.

Neredovne menstruacije - Osim toga da uopće nemate menstruaciju nekoliko mjeseci, nepravilan menstrualni ciklus također može biti znak potencijalnih problema s plodnošću. Ne samo da vam otežava da izračunate ovulaciju već to može biti znak i sindroma policističnih jajnika koji je uobičajen uzrok ženske neplodnosti.

Endometrioza - Uobičajeni znaci endometrioze uključuju teške i bolne menstruacije koji su toliko jaki da vas sprečavaju da normalno živite svoj život. Također, bol tokom odnosa može biti jedan od simptoma. Ako sumnjate na endometriozu, obavezno porazgovarajte s ljekarom.

Hormonsku neravnoteža utječe na plodnost. Printscreen

Simptomi neplodnosti kod muškaraca

Erektilna disfunkcija - Problemi sa održavanjem erekcije mogu biti znak hormonskih problema koji mogu biti uzrokovani muškom neplodnošću.

Bol u testisima - Bilo kakav bol ili otok u testisima može ukazivati na probleme s plodnošću kod muškaraca. Također, ako su testisi mali i čvrsti, to bi mogao biti još jedan razlog za zabrinutost i trebalo bi da posjetite ljekara.

Problemi s ejakulacijom - Nemogućnost ejakulacije će dovesti do problema s plodnošću i to je znak da treba da se obratite ljekaru.

Nizak seksualni nagon - Bilo kakve promjene u libidu muškarca mogu ukazivati na promjene hormona. Ako želite da dobijete bebu, a primijetili ste pad libida, onda bi to mogao biti znak problema s plodnošću.

U svakom slučaju, ne odustajte. Čak i da imate probleme s nekim od ovih simptoma, većina njih je rješiva. U konsultaciji s ljekarom saznat ćete koje su najbolje opcije za vas i kako da postanete roditelji zdrave bebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.