BEBE I MAME

Koliko su važne prve minute s bebom

Dajte svojoj bebi što više nježnosti i blizine koja joj je potrebna

Učvršćivanje veze ljubavi između majke i djeteta. Ilustracija

"Bebe i mame"

2.3.2019

Prve minute s bebom svaka majka neće zaboraviti za čitav život. To su trenuci čuđenja, divljenja, gledanja, dodira koji stvaraju i učvršćuju veze ljubavi između oca, majke i djeteta. 

Majka i dijete su na osnovu izlučenih hormona i zajedno proživljenih napornih sati u specifičnom tjelesnom i duševnom stanju i posebno su prijemčivi i otvoreni za ispoljavanje i primanje ljubavi.

No, u bolnici je vrijeme za nježnosti ograničeno. Već dva sata nakon porođaja vi ćete napustiti rađaonu, a dotad bebu treba pregledati, okupati, izvagati, obući.

Ponekad i ne pođe baš sve uobičajenim tokom. Iznurena dugotrajnim porodom poneka beba može biti posebno medicinski obrađivana; dešava se da je potrebno smjestiti je čak na pedijatriju.

Ako, dakle, nije moguće da zajednički iskoristite te važne prve trenutke, nemojte da vas spopadne malodušnost. Čak i ako beba bude u bolnici, vi ćete se intenzivno baviti njome. Dojite je čim to bude moguće. Dajte svojoj bebi što više nježnosti i blizine koja joj je sada tako potrebna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.