NEKOLIKO STVARI

Psihologinja otkriva šta roditelji nikad ne bi smjeli raditi kad dijete ima izljev bijesa

Tantrumi ili izljevi bijesa, koje svako dijete ima u jednom periodu odrastanja, kod roditelja često izazivaju osjećaj bespomoćnosti

Zastrašujuće iskustvo. Facebook

M. Z.

14.7.2023

Tantrumi ili izljevi bijesa, koje svako dijete ima u jednom periodu odrastanja, kod roditelja često izazivaju osjećaj bespomoćnosti, a jedna od najboljih stvari koju možemo napraviti jest da mislimo unaprijed i spriječimo ih prije nego što se dogode, objašnjava psihologinja Tovah Klejn (Klein).

Međutim, ako do tantruma ipak dođe, ona upozorava na nekoliko stvari koje bi svaki roditelj trebao izbjegavati kako ne bi dodatno pogoršao situaciju.

Otići od djeteta

Jedna od najvećih pogrešaka koje roditelj može napraviti kad dijete ima tantrum jest ignorirati ga, odnosno otići od djeteta. Kako objašnjava dr. Klejn, odlazak od djeteta za vrijeme tantruma vrlo je zastrašujuće iskustvo za njega.

- Ako uznemirenom djetetu kažete da ga ostavljate, ono će početi dodatno paničariti. Poruka koju mu time šaljete jest da nije voljeno kad se osjeća loše, a upravo bi u tim trenucima dijete trebalo biti svjesno da je roditelj uvijek uz njega - upozorava.

Smijati mu se

Smijanje kad dijete ima tantrum još je jedna od onih stvari koje bi roditelji trebali izbjegavati, tvrdi psihologinja.

-Razmislite o tome je li uistinu ispravno smijati se svom djetetu u lice? U trenutku kad je dijete uzrujano ili uznemireno, smijanje roditelja može ga natjerati da misli kako su njegovi osjećaji smiješni, zbog čega će se osjećati vrlo loše. Smisao za humor ključan je u roditeljstvu, ali nije preporučljivo smijati se na račun svog djeteta - objašnjava.

Oponašati ga

Jednako kao i smijanje, oponašanje djeteta također se ubraja u ismijavanje njega i njegovih osjećaja.

- Roditelji ovakvim ponašanjem uče dijete da je uredu smijati se i izrugivati drugim ljudima, pogotovo onima kojima je teško ili se osjećaju loše iz bilo kojeg razloga. To je suprotno onome što kao roditelji trebamo naučiti svoju djecu, a to je slagati se s drugima na najbolji mogući način - objašnjava dr. Klejn.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.