PROLAZNE FAZE ILI?

Dijete vas je udarilo: Psiholozi otkrivaju šta ne smijete napraviti ako do toga dođe

Psiholozi naglašavaju kako mala djeca još nemaju osjećaj da prilikom udarca rade nešto nedozvoljeno ili loše

Ne smijete ga udariti ili kazniti. Instagram

M. Z.

20.10.2023

Roditelji se često znaju zabrinuti ako ih njihovo dijete tokom tantruma, ljutnje ili frustriranosti udari. Iako je razumljivo da bilo kakvo udaranje nije dozvoljeno, psiholozi naglašavaju kako mala djeca još nemaju osjećaj da prilikom udarca rade nešto nedozvoljeno ili loše.

Pogrešan način

Kako prenosi Positive Parenting Solutions, ponekad roditelji znaju reagirati na pogrešan način što može samo napraviti još više štete. Evo šta bismo, prema mišljenjima stručnjaka, obavezno trebali izbjegavati ako nas dijete udari. Jedna od tih stvari jest da i mi samo udarimo dijete. Često možemo čuti savjete koji nam poručuju da bismo trebali udariti dijete kako bi ''vidjelo da to boli''. Psiholozi naglašavaju kako je to jedna od najgorih stvari koju možemo napraviti.

Objašnjavaju da time na postižemo ništa, već dodatno potičemo takvo ponašanje. Psiholozi tvrde kako udaranjem djeteta samo potvrđujemo da je udaranje uredu i tačno modeliramo ponašanje koje bismo zapravo trebali pokušavati zaustaviti. Osim udaranja, trebalo bi izbjegavati i bilo kakvo drugo kažnjavanje zbog učinjenog.

Kako kažu psiholozi, naš fokus trebao bi biti na pomoći djetetu kako bi naučilo pozitivne načine upravljanja svojim emocijama, u ovom slučaju negativnim. Kažnjavanje djeteta ili govorenje da je "loše" ili "zločesto" samo produbljuje njegovu obeshrabrenost i čini vjerovatnijom buduću agresiju.

Bez prisiljavanja na izvinjenje

Isto tako, nikada ne bismo smjeli prisiljavati dijete da nam se izvini kada nas udari. Ako se radi o malom djetetu, naravno. Stvar je u tome što dijete treba samo shvatiti da je napravilo nešto što ne smije. Iako će se dijete možda i izviniti, ono neće znati zašto se zapravo ispričava te će svoje ponašanje i dalje ponavljati, nesvjesno posljedica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.