PRIPAZITE

Ove namirnice nikada ne biste trebali davati djeci mlađoj od 6 godina zbog opasnosti od gušenja

Jedna je dadilja otkrila pet namirnica koje nikada ne bi dala djeci mlađoj od šest godina jer predstavljaju opasnost od gušenja

Pazite šta dajete maloj djeci da jedu. Instagram

M. Z.

11.10.2023

Jedna je dadilja otkrila pet namirnica koje nikada ne bi dala djeci mlađoj od šest godina jer predstavljaju opasnost od gušenja. 

Lizalice

Važno je djeci dati niz različitih namirnica kako biste proširili njihovu paletu prehrane i upoznali ih s novim teksturama i okusima. Djeca, također, trebaju zdravu uravnoteženu prehranu kako bi dobila širok raspon hranjivih tvari koje će im pomoći da ostanu zdrava. 

Ali postoje neke namirnice koje je najbolje izbjegavati kada su u pitanju mlađa djeca. Jedna je dadilja otkrila pet namirnica koje nikada ne bi dala djeci mlađoj od šest godina jer predstavljaju opasnost od gušenja, prenosi Mirror.

Danijela Manton-Keli (Danielle Manton-Kelly) objasnila je zašto je neke grickalice bolje ostaviti na policama. Prvo, klasična okrugla lizalica. Zbog svoje veličine i tvrde teksture lako može zapeti u dišnim putevima i neće se razgraditi. ''Jednostavno ih izbjegavam'', kaže Danijela.

Grožđe

Na listi je i grožđe.

- Grožđe se ne otapa, ne razgrađuje, pa ako zapne, zaglavilo je. Neće se otopiti niti promijeniti oblik - upozorava ona.

Isto vrijedi i za ostalo malo voće i povrće, poput cherry rajčica i većih borovnica. Ako ih ipak dajete djeci, važno je narezati na manje komade.

Koktel kobasice također mogu biti problematične. Djeci je često teže razgraditi kožu na malim kobasicama, što znači da se, također, neće lako otopiti ako im zapne u grlu.

''Marshmallows'', također, predstavlja rizik za mlađu djecu zbog svoje veličine i teksture.

- Ako su se zaglavile u dišnom putu, neće se pomaknuti - kaže Danijela. Bit će ih iznimno teško izvaditi jer su lagani, ljepljivi i veličine dječijeg grla.

Kokice

I na kraju, budući da su kokice ''lagane poput perca'', vrlo se lako mogu zaglaviti u dječijim dišnim putevima ako naglo udahnu, dok se smiju ili se kreću.

- Čak i ako dajete kokice djetetu starijem od šest godina, pripazite da ono sjedi i da ga niko ne ometa dok ih jede - savjetuje Danijela, piše Večernji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.