ČESTO STANJE

Išijas u trudnoći: Stanje koje može zabrinuti, ali je bezopasno

U većini slučajevi prolazi nakon poroda

Često nastaje zbog pritiska maternice. Pixabay

Dž. R.

11.3.2024

Išijas je sijevajuća bol koja se širi iz donjeg dijela leđa kroz nogu uzrokovana uklještenjem ili upalom ishijadičnog živca, najdužeg živca u ljudskom organizmu koji se proteže od donjeg dijela leđa do nožnih prstiju.

Pritisak maternice

Ovaj problem u trudnoći nastaje zbog pritiska rastuće maternice na ishijadični živac. Kada je riječ o išijasu u trudnoći, iskustva pokazuju kako nije rijetka pojava te se kod trudnica često može čuti kako se žale na tupu, ponekad žareću bol koja se širi niz leđa sve do potkoljenice ili čak nožnih prstiju.

Iako i u trudnoći uzrok išijasa mogu biti disk hernija, degeneracija pršljenova, spinalna stenoza te sindrom piriformisa i sama trudnoća nosi sobom moguće pokretače. Neki od njih su dobivanje na tjelesnoj težini, promjena držanja, kao i hormonske promjene.

Simptomi išijasa u trudnoći su sljedeći: tupa ili sijevajuća bol koja se širi iz donjeg dijela leđa kroz jednu ili, rjeđe, obje noge, bol je gora dok se sjedi, osjećaj trnaca ili žarenja, slabost, obamrlost ili otežano pomicanje noge ili stopala i stalna bol u jednoj strani mišića potkoljenice.

Prekinuti aktivnosti

Dijagnoza se postavlja na temelju opisa simptoma, karaktera boli i nakon fizikalnog pregleda.

U većini slučajeva nisu potrebne dodatne pretrage jer je dijagnoza česta i jednostavna, ali ponekad se radi sigurnosti, ipak, radi snimanje magnetskom rezonancom, kako bi se utvrdilo koliko jako je uklješten ishijadični živac. Magnetska rezonanca je sigurna, neinvazivna pretraga koja ne škodi ni trudnici ni fetusu.

Važno je prekinuti aktivnosti u sklopu kojih trudnica primijeti da joj se bol pojačava. Mirovanje i ciljana fizikalna terapija su najbolje mjere kojima se olakšavaju simptomi uz stavljanje toplih obloga i tuširanje u toploj vodi, uzimanje analgetika u dogovoru s doktorom, masaža, plivanje, izbjegavanje podizanja teških tereta ili dugotrajnog stajanja.

U većini slučajeva išijas prolazi sam od sebe nakon poroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.