RIJEČ STRUKE

Dr. Selma Agić-Bilalagić za “Avaz”: Poremećaji štitne žlijezde u trudnoći

Važne su redovne kontrole, kako bi se na vrijeme dijagnosticirala patološka stanja ukoliko se ona razviju, kazala je dr. Agić-Bilalagić

Izazovi tokom trudnoće. Pixabay

4.3.2024

Period trudnoće za žene je najčešće jedan od najdivnijih u životu, ali činjenica je da sobom nosi i mnogo izazova, od kojih su neki zdravstvene prirode. Doktorica Selma Agić-Bilalagić, specijalistica nuklearne medicine, za “Avaz” je pričala o bolestima štitne žijezde u trudnoći.

- Pravilna sekrecija hormona štitne žlijezde pomaže održavanju trudnoće i uredan razvoj mozga i nervnog sistema djeteta. Štitna žlijezda direktno utječe na menstrualni ciklus, plodnost i razvoj trudnoće, stoga se preporučuje provjera hormonalnog statusa štitne žlijezde kod svake trudnice ili žene koja planira trudnoću, a pogotovo ukoliko žena ima nasljednu sklonost bolestima štitne žlijezde – kazala je dr. Agić-Bilalagić.

Također je dodala da su osnovni hormoni koje treba kontrolirati za provjeru normalnog rada štitne žlijezde trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), dva hormona koje luči štitna žlijezda, te tireotropin (TSH), hormon hipofize koji kontrolira nivoe T3 i T4 u krvi.

Hipertireoza u trudnoći

- Dva osnovna poremećaja rada štitne žlijezde su hipertireoza i hipotireoza. Nakon što trudnica primijeti simptome, potrebno je uraditi laboratorijske nalaze koji pokazuju količinu hormona i prema tim nalazima se dalje određuje smjer liječenja. Od ostalih dijagnostičkih pretraga može se još napraviti i ultrazvuk štitne žlijezde – navela je dr. Agić-Bilalagić.

Kako je objasnila, hipertireoza je bolest povećanog lučenja hormona štitne žlijezde i rjeđe se javlja za vrijeme trudnoće od hipotireoze.

- Neki simptomi su slični onima koji prate normalnu trudnoću, a to su ubrzan rad srca, poteškoće i neugodnost pri visokim temperaturama te umor. Oni simptomi koji prate samo hipertireoidizam su brz i nepravilan rad srca, tremor ruku i neobjašnjiv gubitak kilograma. Neliječena hipertireoza tokom trudnoće povećava rizik intrauterinog zastoja rasta, preuranjenog poroda, preeklampsije, srčanog zastoja, spontanog pobačaja, neonatalne tireotoksikoze i prirođene malformacije ploda – napomenula je dr. Agić-Bilalagić.

Istaknula je da se hipertireoza u trudnoći treba strogo nadzirati, uz redovne kontrole hormonalnog statusa štitne žlijezde. Lijekove treba upotrebljavati u najnižoj mogućoj dozi. Lijek izbora u liječenju hipertireoze, kako kaže, je propiltiouracil koji se daje u najmanjim mogućim dozama jer prolazi posteljicu i može uzrokovati fetalnu hipotireozu.

Agić-Bilalagić: Promjene su normalna pojava tokom trudnoće. Facebook

Hipotireoza u trudnoći

- Hipotireoza je smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde i u trudnoći se javlja češće nego hipertireoza, a uz smanjeno lučenje T3 i T4, očituje se povišenim nivoima hormona hipofize (TSH). Najčešći uzrok hipotireoze kod žena je autoimuna Hashimotova bolest – pojasnila je dr. Agić- Bilalagić.

Također je dodala da su najčešći simptomi hipotireoze umor, netolerancija hladnoće, debljanje, mišićni grčevi, zatvor, slabija koncentracija i pamćenje.

- Neliječena hipotireoza u trudnoći može voditi ka prijevremenom porodu, niskoj porođajnoj težini, respiratornim problemima kod prijevremeno rođene djece te slabijem razvoju mozga i intelektualnih sposobnosti djeteta – konstatirala je dr. Agić- Bilalagić.

Redovne kontrole

Terapija za hipotireozu je supstituciona, navodi dr. Agić-Bilalagić, pacijentice se tretiraju levotiroksinom, koji je nužan za pravilan razvoj trudnoće te ne predstavlja opasnost za plod.

Kao i kod hipertireoze, neophodne su redovne kontrole hormonalnog statusa štitne žlijezde u toku trudnoće te prilagođavanje doze lijeka kako trudnoća napreduje.

- Promjene hormona štitne žlijezde su normalna pojava za vrijeme trudnoće, no važne su redovne kontrole, kako bi se na vrijeme dijagnosticirala patološka stanja ukoliko se ona razviju – zaključila je dr. Agić-Bilalagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.