ODGOJ

Bonton u gostima: Kako bi se djeca trebala ponašati u tuđoj kući

Sigurno se svima desilo da odu u goste s djecom i da im padne mrak na oči

Pixabay

10.4.2024

Vaše dijete je živahno, dira i ruši sve te jednostavno nema mira. U ovakvim situacijama ne znamo da li je više neugodnije roditeljima ili samom domaćinu.

Osoba koja vas je pozvala na druženje zasigurno ne želi da mu vaš mališan ošteti stvari, biljke ili zaprlja prostor, a opet mu je s druge strane možda neugodno reći što misli jer smatra da bi vi kao roditelj trebali kontrolirati svoje dijete.

Znamo da ponekad nije lako međutim postoji bonton ponašanja djeteta u gostima koji bi roditelji barem donekle trebali poštovati.

Poštujte pravila tuđe kuće

Možda ćete smatrati da je vaša kolegica opsjednuta čistoćom te da previše paničari što se tiče buke ili uništavanja prostora. Imajte na umu da ono što je dozvoljeno u vašoj kući i što ćete svojoj djeci dopustiti sve, u tuđoj kući nikako nije.

Većina ljudi ima razumijevanja za malenu djecu i nitko se neće ljutiti za nekakve sitnice, međutim morate shvatiti da ste na tuđem prostoru te da se tu poštuju druga pravila koja se vama možda i ne sviđaju.

Reagirajte na ponašanje djeteta

Vaša prijateljica zasigurno neće biti sretna ako joj vaše dijete uništava biljku ili prlja prstima namještaj, a vi samo sjedite kao da se ništa ne događa. Prema drugima se pokušajte odnositi isto kao što bi htjeli da se oni ponašaju sa svojom djecom u vašoj kući.

Ukoliko vam vlasnik kuće kaže da joj/mu smeta takvo ponašanje djeteta pokušajte na lijep način objasniti djetetu da to ne smije raditi te ga putem igre pokušajte zainteresirati za nešto kreativno.

Predložite djetetu neku aktivnost

Dijete ponekad ne zna šta bi od sebe te mu je potrebno predložiti neku radnju. Pomozite mu da se zaigra ili sudjeluje u igri s ostalom djecom u gostima.

Ako već poznajete navike svog djeteta i znate što voli ponesite mu u goste njegovu najdražu igračku, bojanku ili kreativnu igru.

Vrlo vjerojatno će biti teže nego u vlastitom domu jer djeca vrlo često postavljaju inate u gostima i ne žele u datom trenutku napraviti ono što baš vi očekujete od njih.

Postavite granice

Vi kao roditelj morate odlučiti koje su normalne i prihvatljive granice za vas. Tek kada to shvatite možete početi postavljati uslove za svoje dijete. Naravno da mi za djecu ne možemo predvidjeti sve situacije ili unaprijed znati kako će reagirati, no možemo prevenirati.

Vi najbolje poznajete svoje dijete i važno je da ono zna što se smije, a što ne smije. Naprimjer vama će možda u kući biti normalno da dozvoljavate djetetu da skače po krevetu i lupa po ormarima, međutim vašoj prijateljici bi to itekako moglo zasmetati.

Pokušajte na lijep način objasniti da ste sada u drugoj kući te da se to ne smije raditi kao u sopstvenoj. Sa djecom je potrebno raditi i uvijek ih na nešto usmjeravati. Krajnji slučajevi su kada vaše dijete ugrožava ostalu djecu i sebe te namjerno uništava te je tada itekako potrebno postaviti granicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.