ZDRAVI ODNOSI

Uloga bake u odgoju: Čuvaju tajne, peku najmirisnije kolače i uče djecu važnim stvarima

Pružaju bezuslovnu ljubav koja je ključna za zdrav emocionalni razvoj djeteta

Djedovi i bake donose posebnu radost. Pixabay

Dž. R.

18.4.2024

Bake su jako važne u odrastanju djece. One čuvaju tajne, daju više slobode i zauzimaju posebno mjesto u srcima svojih unuka.

Bezuslovna ljubav 

Bake često pružaju bezuslovnu ljubav koja je ključna za zdrav emocionalni razvoj djeteta. Njihova prisutnost može biti smirujuća, što je posebno važno u trenucima kada su roditelji zauzeti ili pod stresom. Osim toga, bake su sklone oprostiti i preći preko sitnih nestašluka, što djeci omogućava da se osjećaju sigurno i voljeno.

Jedna od najljepših uloga baka je prenošenje obiteljskih vrijednosti, tradicije i kulture. Kroz priče i aktivnosti koje dijele s unucima, bake postaju most između prošlosti i budućnosti, čuvajući porodičnu historiju i običaje. Također, bake često prenose praktične vještine poput kuhanja, šivanja ili vrtlarenja, koje su dragocjene za sveobuhvatan razvoj djeteta.

Umirujući posrednici

Bake mogu poslužiti kao umirujući posrednici u obiteljskim interakcijama. Njihova sposobnost da vide situaciju iz različitih perspektiva može pomoći u rješavanju sukoba ili nesporazuma unutar obitelji. Njihovo životno iskustvo omogućava im da djeci pruže drugačije poglede na probleme i izazove s kojima se suočavaju.

Iako su bake važan element u porodičnoj dinamici, ključnu ulogu u odgoju i razvoju djece i dalje imaju roditelji. Oni postavljaju temeljne vrijednosti, pravila i očekivanja. Uspješan odgoj zahtijeva jasnu komunikaciju i saradnju između roditelja i baka, gdje roditelji trebaju ostati glavni autoriteti, a bake dragocjeni savjetnici i podrška, piše wish mama.

Uloga djeda u odgoju unučadi

Ne smijemo zanemariti ni djedove. Iako ovdje najviše opisujemo uloga baka, djedovi također imaju posebno mjesto u odgoju. Njihova uloga kao pričača, zaštitnika, ali i kao osobe koje često unose humor i avanturu u odgoj svoje unučadi, stoga su jednako i jako važni.

Bake su svakako pravo blago svake obitelji. Njihova ljubav, mudrost, i sposobnost da u svakom trenutku pruže podršku čini ih nezamjenjivim u životima svojih unuka. No, pravilan odgoj djeteta je timski rad, gdje svaki član porodice, a posebno roditelji, igraju ključnu ulogu. Saradnjom i međusobnim poštovanjem, svako dijete može rasti sretno, zdravo i voljeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.