EMOTIVNA VEZA

Narušen odnos s odraslom djecom: Vratite se u prošlost vašeg odnosa

Kulminacija različitih stavova, neriješenih sukoba i neispunjenih očekivanja

Dijete se osjeća neshvaćeno. Pixabay

Dž. R.

8.5.2024

Priču o Emi, djevojci koja se zatekla kako sjedi u svojoj sobi iz djetinjstva boreći se sa složenim emocijama prema svojim roditeljima iako je odrasla osoba, prenio je portal Psychology Today. Napetost između njih stvarala se godinama, bila je to kulminacija različitih stavova, neriješenih sukoba i neispunjenih očekivanja.

Narušen odnos 

Osjećajući se neshvaćenom, Ema se borila uskladiti svoje težnje s vizijom svojih roditelja o tome kako bi njezin život trebao izgledati. Unatoč pokušajima da se premosti jaz, komunikacija je često izostajala, što je dovodilo do eskalacije svađa i emocionalne udaljenosti. Međutim, ispod površine je tinjala čežnja za vezom i prihvaćanjem.

Roditelji koji doživljavaju slične probleme sa svojom odraslom djecom suočavaju se s toboganom emocija, od tuge do frustracije. Pitajući se zašto se njihova djeca ponašaju loše prema njima, bore se s krivnjom i željom za razumijevanjem.

Psiholog Džefri Bernstajn (Jeffrey Bernstein) otkriva tri ključna razloga zbog kojih se odrasla djeca odnose prema vama s nepoštovanjem.

Bili ste kritični i omalovažavajući

Roditelji koji često kritiziraju ili odbacuju osjećaje ili postignuća svojeg odraslog djeteta mogu mu nanijeti emocionalnu štetu, uzrokujući da se ono osjeća nedostatnim i nevrijednim. Uporno kritiziranje i poništavanje mogu potaknuti osjećaj bespomoćnosti i nesigurnosti kod djeteta, što može dovesti do ogorčenosti i ljutnje.

Štaviše, korištenje krivnje, srama ili manipulativnih taktika za kontrolu ponašanja odraslog djeteta može pogoršati napetost u vezi. Nepoštivanje njihovih granica i neovisnosti može dodatno otuđiti odraslo dijete jer ono ne može izbjeći utjecaj ili kontrolu roditelja.

Empatija, razumijevanje i pozitivno potkrepljenje ključni su za njegovanje zdravog odnosa s vašim odraslim djetetom.

Niste priznali da su odrasli

Kako djeca prelaze u odraslu dob, roditelji se mogu boriti s prilagodbom od uloge njegovatelja do toga da svoje dijete prepoznaju kao neovisnu odraslu osobu.

Ova poteškoća može proizaći iz raznih faktora, uključujući nostalgiju za mladošću njihove djece, prirodnu sklonost da ih se zaštiti i brine za njih te izazov prilagodbe novoj dinamici u kojoj je dijete samodostatnije.

Neki roditelji mogu pogrešno vjerovati da moraju zadržati kontrolu nad životima svoje odrasle djece, što dovodi do poteškoća u odricanju te kontrole kako njihova djeca sazrijevaju. Nerealna očekivanja i nedostatak razumijevanja njihove razine odgovornosti i neovisnosti mogu dodatno zakomplicirati stvari.

Efikasna komunikacija, međusobno poštovanje i priznavanje autonomije vašeg odraslog djeteta ključni su.

Zaglibili ste u neriješenim, emocionalno opterećujućim napetostima

Emocionalna napetost između roditelja i odrasle djece može potjecati iz različitih izvora, kao što su različite vrijednosti, sukobi oko prošlih događaja ili borbe za prilagodbu i promjenu uloga i dinamike. Ove neriješene emocije često se manifestiraju kao stres, tjeskoba i napetosti u odnosima za obje strane.

Stvari se kompliciraju zato što djeca sazrijevaju i uspostavljaju vlastiti identitet, mogu razviti vrijednosti ili uvjerenja koja su u suprotnosti s onima njihovih roditelja, što dovodi do neslaganja i napetosti.

Osim toga, neriješeni sukobi ili traume iz prošlosti mogu se ponovno pojaviti kasnije u životu, pridonoseći napetosti između roditelja i odrasle djece.

Loši komunikacijski obrasci mogu pogoršati ove probleme, dovodeći do nesporazuma i bolnih rasprava.

Rješavanje napetih emocija sa svojim odraslim djetetom zahtijeva davanje prioriteta pozitivnoj komunikaciji, empatiji i razumijevanju. Nastojte sudjelovati u otvorenom i iskrenom dijalogu, aktivno slušajte brige vašeg djeteta i potrudite se razumjeti njegovu perspektivu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.