AUTO-MOTO

Edin Sadibašić iz Starog Viteza veliki je ljubitelj oldtimera

Sve je počelo od bicikla

E.R.

31.7.2014


Pedesetčetverogodišnji Edin Sadibašić iz Starog Viteza kupuje stara devastirana vozila i od njih pravi oldtimere. Prvi korak je bio kada sam 1974. godine od dva bicikla napravio jedno "tandem" biciklo sa dva sica. I od tada je sve počelo, priča Edin.

Uvijek ga je vukla želja napraviti nešto što još niko nema.

- Tako sam radio sa biciklima i pred vojsku se počeo baviti i kupovati motore što je tada bilo hit, i sjećam se kada sam se vratio iz vojske tada sam dovezao motor Javu 350, nastavlja Edin i dodaje da je jedno vrijeme imao restoran. U njemu je radio godinu, ali monotonost ugostiteljstva, kako kaže, natjerala da ga je da zatvori restoran i počne da se bavi restauracijom.

- Kamion Mercedes 69. godište koji je bio devastiran nabavio sam u Pruscu, restaurirao sam ga i stavio u funkciju te sam se tada prijavio kao prijevoznik. To je bilo devedesetih godina, no nedugo poslije desio se rat. Također sam imao jedan kamion Mercedes Grbo i on je bio 1956. godište, a ja sam ga kupio 1988. godine u Livnu od jednog uglednog čovjeka i na žalost on mi je izgorio u ratu. To je bilo 1994. godine kada sam vozio hranu za Predsjedništvo i prilikom ulaska u Hrasnicu u mjestu Vodovod četnici su ga pogodili i zapalili, tada sam jedva izvukao živu glavu. Sjećam se da sam samo uzeo jaknu i iskočio iz kamiona, priča Edin.

Najviše nabavljao Mercedese


- Najviše sam se zanimao za Mercedese iz razloga što je to vozilo koje je svakome zanimljivo i mogao sam ih lako prodavati. Kamion sam kupio za 400 eura, koji je bio potpuno uništen i godinu dana sam ga radio i popravljao. Ovaj kamion sam prodao za 6.500. eura, u Banja Luku, čovjeku koji radi sličan posao kao i ja, prisjeća se Edin.

Kako kaže najbitnija je ljubav prema ovom poslu, te imati dosta živaca, a pored toga i punu garažu dijelova.

- Ja u garaži imam dijelova od auta koji su stari po 30 godina, farove od Mercedesa čuvam još od prije rata- kaže Edin.

Član oldtimer kluba "Klassik" Travnik

 

Edin je član oldtimer kluba "Klassik" Travnik, i kako kaže često imaju druženja i skupove širom države.

 

- Vozila se prodaju ne samo po Bosni, već idu i vani u Austriju Sloveniju..- priča Edin.


Kako kaže da bi se zaradilo, ovo se mora prvo voljeti, a treba i vremena, jer da bi se kvalitetno restaurirao oldtimer automobil treba najmanje jedna godina, a još nije naišao na nešto što nije mogao popraviti.

- Najviše radim sam, a po potrebi u poslu mi pomaže moj babo Šemso koji ima 79 godina, kao i komšija Trako Senad koji mi je uvijek pri ruci. Ljubav prema Mercedesima datira još od vremena kad je moj babo radio u Minhenu u Mercedesu 70-tih godina, a i danas čuvam privjesak koji sam tada dobio na poklon. Trenutno imam dva oldtimera, Kombi Mercedes koji košta 5 hiljada maraka i Minika Mercedes kojeg cijenim 6 hiljada maraka, a često radim i zamjene sa svojim kolegama u drugim gradovima. Najveća želja mi je da nađem auto koje je moje godište pa da svog vršnjaka sredim i onda bih ga vjerovatno ostavio za "malo mlađeg Oldtimera" - kaže Edin. 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.