AUTO-MOTO

Audi izbacio RS4 Avant i RS5 Coupe smanjene težine

Avaz.ba

30.9.2017

Iza naziva Carbon Edition krije se paket kojim će biti dodatno olakšani sportski modeli RS4 Avant i RS5 Coupe. Time će ta dva modela postati još poželjnija.

Audi je za europske kupce svojih modela RS4 Avant i RS5 Coupe pripremio poseban paket imenom Carbon Edition. Paket sadržava nekoliko karoserijskih elemenata s ugljikovim vlaknima, matrix LED svjetla, felge od 20 inča smanjene težine i drugačiji ispušni sustav.

Značajno smanjenje težine

U slučaju modela RS5, ugljikova vlakna su upotrijebljena prilikom konstrukcije krova, što je vrlo atraktivnom Coupeu smanjilo težinu za tri kilograma, a s novim, lakšim felgama, njegova težina "pala" je za dodatnih osam kilograma.

Ugljikova vlakna svoje su mjesto pronašla i na nekoliko detalja na samoj karoseriji, poklopcu motora i pojedinim oblogama u prostoru za putnike. Konačni rezultati ovakvog smanjenja težine modela RS4 i RS5 je 60, odnosno 80 kilograma u odnosu na iste ranije modele.

Maksimalna brzina 280 km/h

Oba modela pokreće 2,9-litarski TFSI V6 motor koji, uz pomoć dvaju turbo-punjača na obje osovine, ima snagu od 450 KS i najveći okretni moment od 600 Nm.

Za prijenos snage zadužen je automatski mjenjač s osam stupnjeva. RS5 Coupe brzinu od 0 do 100 km/h postiže za 3,9 sekundi, a RS4 Avant za 4,1 sekundu. Maksimalna brzina ovih modela iznosi do 280 km/h.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.