AUTO-MOTO

Nissan predstavio sjedište koje upozorava na dehidraciju

Avaz.ba

4.10.2017

Nissan je na svom sportskom modelu Nissan Juke auto sjedala i volan prekrio materijalom koji mijenja boju čim apsorbira određenu količinu znoja. 

Kompanija Nissan predstavila je prototip sjedišta koje može detektirati znoj, upozoriti na dehidraciju i tako spriječiti saobraćajne nesreće. Vjerovatno vam se ovo čini pomalo čudnim i odvratnim eksperimentom, ali kompanija Nissan s tim nema nikakvih problema. 

Ova japanska kompanija povezala se sa holandskom kompanijom Droog Design te razvila tkaninu "osjetljivu na znoj" pod nazivom SOAK, kako bi se podigla svijest o opasnostima vožnje za vrijeme dehidriranosti. Soak tehnologija primijenjena je na sportskom modelu Nissan Juke i mijenja boju sjedišta ako je znoj bogat soli, što se smatra znakom dehidracije. Osim sjedišta, ovim je materijalom obložen i volan, koji u slučaju dehidracije, isto kao i sjedišta, mijenja boju iz plave u žutu. 

Ranije istraživanje Evropskog instituta za hidrataciju i Univerziteta Logboro pokazalo je da su dehidrirani vozači skloni greškama jednako kao i oni koji su konzumirali alkohol. 

Profesor Peter Vels (Wells) sa Univerziteta u Kardifu rekao je da postoje još neki potencijalno mjerljivi faktori koji bi mogli utjecati na sposobnosti vozača, a to mogu biti adrenalin, nivo hormona i slično. Trenutno nema planova za proizvodnju Soak sjedala, ali tehnologija daje obećavajuće rezultate. Inovator i dizajner u početku nije imao namjeru ovaj materijal koristiti u automobilima. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.