Mercedes EQC predstavljen na svjetskoj premijeri

B92
04.09.2018 19:23

Njemački premijum gigant Mercedes-Benz predstavio je svoj prvi potpuno električni model, SUV EQC.

"Siguran, tih i uglađen, ali prije svega – istinski Mercedes", ukratko je opisan EQC na svjetskoj premijeri u Stokholmu.

EQC je prvi Mercedesov automobil lansiran pod EQ brendom koji predstavlja EV diviziju Daimlera.

Mercedesov električni SUV je malo veći od GLC-a, uz veći međuosovinski razmak skoro kao u E-klasi.

Baterijsko pakovanje kapaciteta 70 kWh smješteno u podu omogićava da EQC preće oko 500 kilometara između dva punjenja.

Za pogon su zadužena dva elektromotora, po jedan za obe osovine, s tim da je onaj na zadnjoj snažniji, a prednji zadužen za efikasnije korištene energije.

Zajedno raspolažu sa oko 400 KS, a ubrzanje 0-100 km/h traje oko pet sekundi.

U unutrašnjosti se ističe MBUX multimedijalni sistem koji je premijerno predstavljen u novoj A-klasi i očekuje se da nudi brojne EV funkcije.

Mercedes će da proizvodi EQC u pogonu u Bremenu gdje se pravi i njegov najprodavaniji model C-klasa sedan, a krenut će u prvoj polovini slijedeće godine.

U Mercedesu tvrde da će EQC biti profitabilan i da će nuditi najbolji "paket" u poređenju s rivalima, ali nisu željeli da otkriju koliko će da košta.

Daimler će da investira deset milijardi eura u svoju električnu postavu i uz Porsche sa Taycanom, Audi sa E-tronom i Jaguarom sa I-Paceom izvršiti dodatni pritisak na lidera ovog segmenta Teslu.

Mercedes će potrošiti milijardu dolara na globalnu mrežu proizvodnje baterija, a u planu je deset potpuno električnih modela do 2022.

"Nema alternative za klađenje na električne automobile, pa ulažemo sve. Ovo je samo početak", rekao je izvršni direktor Daimlera Diter Cetče.

NA VRH