Mercedes EQC predstavljen na svjetskoj premijeri

Autor: B92
04.09.2018 19:23
A
A
A

Njemački premijum gigant Mercedes-Benz predstavio je svoj prvi potpuno električni model, SUV EQC.

"Siguran, tih i uglađen, ali prije svega – istinski Mercedes", ukratko je opisan EQC na svjetskoj premijeri u Stokholmu.

EQC je prvi Mercedesov automobil lansiran pod EQ brendom koji predstavlja EV diviziju Daimlera.

Mercedesov električni SUV je malo veći od GLC-a, uz veći međuosovinski razmak skoro kao u E-klasi.

Baterijsko pakovanje kapaciteta 70 kWh smješteno u podu omogićava da EQC preće oko 500 kilometara između dva punjenja.

Za pogon su zadužena dva elektromotora, po jedan za obe osovine, s tim da je onaj na zadnjoj snažniji, a prednji zadužen za efikasnije korištene energije.

Zajedno raspolažu sa oko 400 KS, a ubrzanje 0-100 km/h traje oko pet sekundi.

U unutrašnjosti se ističe MBUX multimedijalni sistem koji je premijerno predstavljen u novoj A-klasi i očekuje se da nudi brojne EV funkcije.

Mercedes će da proizvodi EQC u pogonu u Bremenu gdje se pravi i njegov najprodavaniji model C-klasa sedan, a krenut će u prvoj polovini slijedeće godine.

U Mercedesu tvrde da će EQC biti profitabilan i da će nuditi najbolji "paket" u poređenju s rivalima, ali nisu željeli da otkriju koliko će da košta.

Daimler će da investira deset milijardi eura u svoju električnu postavu i uz Porsche sa Taycanom, Audi sa E-tronom i Jaguarom sa I-Paceom izvršiti dodatni pritisak na lidera ovog segmenta Teslu.

Mercedes će potrošiti milijardu dolara na globalnu mrežu proizvodnje baterija, a u planu je deset potpuno električnih modela do 2022.

"Nema alternative za klađenje na električne automobile, pa ulažemo sve. Ovo je samo početak", rekao je izvršni direktor Daimlera Diter Cetče.