AUTOMOBILIZAM

Rimac otvara novi pogon, ali ne u Hrvatskoj: Najavio premijeru serijskog C_Two

Rimac: Plan je poznat, 50 bolida godišnje. Rimac Automobili

Avaz.ba

24.11.2019

Mate Rimac, prvi čovjek ''Rimac Automobila'', u intervjuu za britanski ''Autocar'' otkrio je nekoliko vrlo zanimljivih novosti. 

Jedna, koja se uprkos prije nespretno izrečenih nauma slaže s poslovnim planovima firme ovog kalibra, ali i njenih partnera, jeste termin premijere proizvodne izvedbe modela C_Two. Konačno izdanje modela bit će predstavljeno u martu iduće godine na ženevskom salonu automobila. 

A plan je poznat, Rimac će godišnje izrađivati do 50 primjeraka bolida, a isto toliko planira i Pininfarina za tehničkog klona Battistu. 

- Proizvodnja će biti ispod 100 primjeraka godišnje - kaže Mate Rimac.

Za nešto više od četiri mjeseca vidjet ćemo donedavno najbrži i najjači hipersportski automobil u konačnom izdanju. Autocar

Podsjetimo, za nešto više od četiri mjeseca vidjet ćemo donedavno najbrži i najjači hipersportski automobil u konačnom izdanju. 

Bolid je to koji pored ogromne snage veće od 1.900 KS može stići do 100 km/h u manje od 2 sekunde, voziti više od 400 km/h, ali je i spreman samostalno upravljati zahvaljujući Level 4 stepenu autonomije. 

Nadalje, ovaj će automobil upravo zahvaljujući toj tehnologiji na stazi moći podučavati vozača kako će poboljšati vrijeme kruga.

Novo ime i mjenjač

Rimac pritom otkriva kako će proizvodnja krenuti do kraja godine s prvih 25 pretprodukcijskih primjeraka. Gotov automobil će težiti dvije tone jer samo baterije od 120 kWh teže 700 kg, ističu u Autocaru i naglašavaju autonomiju od čak 550 km po WLTP-u.

Novost je i da se odustalo od dvostepenog mjenjača u korist osjetno jednostavnijeg jednostepenog prijenosnika kao posljedice tehnološkog razvoja elektromotora.

Proizvodnja će krenuti do kraja godine s prvih 25 pretprodukcijskih primjeraka. Autocar

Mate je za britanski magazin otkrio i kako će njegov automobil biti vrlo komforan, ali i da se u proizvodnom izdanju neće zvati C_Two. Proizvodna izvedba će nositi novo ime. 

- Ne mogu vam reći kako će se zvati. Nismo još izabrali ime - kazao je Rimac.

A kako je Rimac ušao u saradnju s firmom ''HR Owen'', koja postaje njegov ovlašteni distributer, C_Two je već moguće naručiti po cijeni od oko 2 miliona GBP, naglašavaju u ''Autocaru''. 

Volim raditi s Britancima

Upravo to je rekao Rimac u intervjuu i nastavio kako je i to jedan od razloga zašto će na Otoku otvoriti novi R&D centar. Pritom je naglasio kako je Velika Britanija dom najboljih inžinjera koji se ističu svojim pragmatičnim pristupom.

Podsjetimo, ''Rimac Automobili'' trenutno zapošljavaju više od 500 radnika, imaju čvrsto postavljen plan daljnjeg rasta, a trenutno 15,5 posto vlasništva drži ''Porsche'', a 15 posto ''Hyundai-Kia''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.