RAMAZANSKE PRIČE

"Avaz" u jednoj od najstarijih pekara u Sarajevu: Tajna sarajevskih somuna

Radimo somune na krušnoj peći, na bukovim drvima, otkriva Jasmin Aljević

Piše: A. Ka.

19.4.2021

Somuni su neizostavni dio svakog ramazana. Ni jedan iftar ne može proći bez somuna. 

Jasmin Aljević, vlasnik pekare u Starom Gradu, otkrio nam je detalje pravljenja somuna. On kaže da njegova pekara postoji preko 50 godina.

- Moj je otac pokrenuo ovaj biznis. Naslijedio sam posao pravljenja somuna u zadnjih deset godina – kaže Aljević.

Kao i u mnogim drugim zanimanjima, tako i na pekare je utjecala pojava koronavirusa.

- Mnogo manje posla ima, nego prethodnih godina. Ljudi ne dolaze, odlučuju da ostanu u kućama. Ali, mi smo tu, imaju kontakt brojeve telefona, mi vozilima dostavljamo somune – kaže Aljević.


On dodaje da je tradicija ostala ista.

- Radimo somune na krušnoj peći, na bukovim drvima. Normalno, za Ramazan se stavlja čurokot, koji ide na somune i to je mnogo stara tradicija, koju smo naslijedili i tako će ostati ako Bog da – rekao je Aljević.

Ekipa „Avaza“ danas je ušla u pekaru te smo iz prve ruke mogli vidjeti kako ide proces pravljenja sarajevskih somuna.

Više pogledajte u našem videu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.