SAMO KOD NAS

Zna li Vlada Kantona Sarajevo koje je osnovno značenje pojma: Pekare i vešeraji postali startupi

Startupi se definiraju kao nove kompanije koje se pretežno bave inovacijama i temelje se na novim tehnologijama

Better Homes & Gardens

Danijal Hadzovic

3.11.2023

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o izboru korisnika poticajnih sredstava za program „Podrška pokretanju startupa“.

Novi pojam u poslovanju

Startup je relativno novi pojam u poslovanju, čije pravo značenje zna mali broj ljudi. Naime, nije svako pokretanje posla istovremeno i startup. Da bismo nešto odredili kao startup, mora imati sljedeće karakteristike: to je kompanija osnovana s namjerom traženja repetitivnih (ponavljajućih) i skalabilnih (mogućnost rasta zadržavajući osnovne funkcije) poslovnih metoda.

Prof. dr. sc. Dubravko Babić sa zagrebačkog FER-a definira ih kao one koji se "pretežno bave inovacijama. Novim, nekonvencionalnim, naizgled nemogućim načinom da se nešto riješi, ali na, ipak, praktičan način, i to u razumnom vremenu. Temeljeni su na novim tehnologijama, uglavnom je riječ o malim grupama ljudi koji su uvjereni kako će riješiti problem na nekonvencionalan način te da će svojim pristupom pokoriti svijet".

Ono na šta ciljaju startupi jeste i da preduzeće ostvari globalne ambicije u poslovanju ili barem da imaju globalni potencijal.

Cilj startupa je kroz dobro utvrđene procese povećati vrijednost kompanije na 10 miliona dolara i više, u nekim slučajevima i na nekoliko milijardi. Tipičan primjer uspješnih startupa u svijetu su tehnološke kompanije poput WhatsAppa ili Instagrama.

Sada pogledajmo koga je Vlada Kantona Sarajevo izabrala da subvencionira na ime pokretanja startupa. 

Poticaji Vlade KS: Bit će bureka, kifli, frizura. Faksimil

Najviše bodova na konkursu i najveća sredstva dobio je vrtić „Dječije radosti“ s 82 boda, koji je tražio sredstva u iznosu od 20.250 KM. Na drugom mjestu su stomatološke usluge, na trećem privatni zubotehnički laboratorij, dalje su prošli isključivo ovakvi biznisi: restorani, vešeraji, pekare, krojački saloni, frizeraji...

Je li znaju značenje pojma start-up?

Dakle, riječ je o pretežno starim zanimanjima i doslovno niti jedan od njih ne zadovoljava ekonomsku definiciju startupa.

Sve to nas navodi na dva zaključka: ili pokretači konkursa ne znaju značenje pojma startup, pa pod njega trpaju sve novoosnovane biznise, ili se niko ko pokreće nešto inovativnije od tradicionalnih biznisa i ne prijavljuje na konkurse Vlade KS. A to onda šalje vrlo sumornu sliku o poduzetničkoj svijesti u glavnom gradu.

Finansijska sredstva koja su izdvojena za ovu namjenu ukupno iznose 931.661,30 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.