PREPORUKE

Zašto bi djeca trebala jesti jabuke

Jabuku je najbolje konzumirati svježu, ali je djeci možete i kuhati, peći, sušiti ili im ponuditi sok

Jabuku je najbolje konzumirati svježu. Ilustracija

"Bebe i mame"

4.10.2018

Iako obična, skromna jabuka ne zauzima u prehrani mjesto koje zaslužuje. Redovnom konzumacijom jabuka blagotvorno utječe na zdravlje i pravilno funkcioniranje organizma. Svojim visokovrijednim sastojcima zaslužuje da je smatramo pravom kraljicom među voćem.

Otprilike, 100 grama jabuke sadrži 84,1 g vode, 14,9 g ugljikohidrata, 0,3 g bjelančevina, 0,4 g masti i 2,3 g prehrambenih vlakana. Od vitamina su prisutni A i C, vitamini B grupe (vitamin B1, B2, B6, nikotinamid, pantotenska kiselina, folna kiselina), a od minerala kalij, kalcij, fosfor, željezo, natrij, magnezij, cink te elementi u tragovima bakar i mangan. Visokim sadržajem vode jabuka utažuje žeđ i nadoknađuje tekućinu, a ugljikohidratima glukozom, fruktozom i saharozom opskrbljuje organizam energijom sprečavajući umor i gubitak koncentracije, zbog čega je posebno važna u prehrani djece.

Znatan udio kalija osigurava pojačano izlučivanje štetnih tvari mokraćom, što pridonosi potpunijem "čišćenju" organizma. Zbog sadržaja tanina pomaže regulaciji stolice. Odstajala, ribana jabuka koja je poprimila smeđu boju pomaže u prvim danima dijete nakon proljeva, jer stabilizira crijevnu floru i nadoknađuje tekućinu.

Sadržaj kalcija i fosfora osigurava povoljan utjecaj na izgradnju kostiju i zuba, a fluor pomaže u sprečavanju karijesa.

Vrlo važne tvari u jabuci su bioflavonoidi (hlorofil, karotenoidi i antocijanidin), koji, osim što voću daju boju i karakterističnu aromu, djeluju kao "hvatači" slobodnih radikala.

Jabuku je najbolje konzumirati svježu, ali je djeci možete i kuhati, peć, sušiti ili im ponuditi sok.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.