RAZVOJ

Pomozite bebi da izgradi imunitet

Bebino tijelo u svom razvitku ne mora samo postići mnogo - ono s mukom mora stjecati i čuvare svoga zdravlja. Ono je, doduše, tokom trudnoće putem placente dobilo antitijela od svoje majke i na početku života to mu je dobra zaštita od bolesti

U prvih 6 mjeseci dijete „upozna“ 300 različitih virusa. Ilustracija

"Bebe i mame"

8.2.2019

Tokom prvih šest mjeseci bebin imunitet mora upoznati u prosjeku 300 različitih neželjenih virusa, što mu je zaista naporno. Ovoliki broj vam sigurno zvuči zastrašujuće - ali, zapravo, on to nije.  

Tijelu je potreban taj "trening" za izgradnju mnogo obimnijeg odbrambenog sistema sposobnog za funkciju, koji će kasnije moći spriječiti druge napade iz svijeta virusa. Najčešći znakovi trenutnog preopterećenja su kihanje, kašljanje i grlobolje.

Kako možete pomoći bebinom obrambenom sistemu?

Nikako pretjeranom higijenom - to samo škodi. U jednom prošlogodišnjem istraživanju utvrđeno je da pretjerano čistunstvo pogoduje nastanku neurodermitisa. Da biste pomogli svojoj bebi u izgradnji imuniteta, a istovremeno zaštitili nježni organizam od pretjeranog naprezanja i borbe sa virusima, obratite pažnju na sljedeće:

- Držite na odstojanju domaće životinje i sve osobe koje su prehlađene - ili za koje vi pretpostavite da su prehlađene - na odstojanju od djeteta.

- Sobu redovno provjetravajte ujutro i uveče. Bakterije i virusi osjećaju se dobro u toplom ustajalom zrakum, kad nemaju šta drugo raditi već se razmnožavati.

- Stolić za povijanje i kadicu za kupanje čistite neagresivnim sredstvima koje koža dobro podnosi.

- Prije dojenja, hranjenja, kupanja i previjanja dobro operite ruke.

- Izvodite često bebu na svjež zrak - to će je očvrsnuti i podržati izgradnju

odbrambenog sistema. Ali, prethodno bebu dobro obucite.

I na kraju, ali ne manje važno: Bebi su potrebni nježnost, naklonost, milovanje, sve ono što će malenu dušu učiniti sretnom i zadovoljnom. A sretna duša najjača je podrška imunom sistemu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.