ZDRAVO DIJETE

Šta vidi novorođenče

Beba vidi svijet u dvije dimenzije, a ni sve boje ne raspoznaje odmah

Novorođenče ne razlikuje detalje. Ilustracija

"Bebe i mame"

11.2.2019

Šarene igračke i raznorazni oblici igračaka za novorođenče, zapravo, nemaju smisla, jer bebin je vid tokom prvih sedmica života, naprosto, slab. 

Novorođenče ne razlikuje detalje i ne može se fokusirati na stvari. U tom periodu sve mu je crno-bijelo, ono jedva vidi na 20 centimetara ispred sebe, pa mu se tada čak i lik majke pretapa u sjenkama i bojama te je prepoznaje po glasu i mirisu.

No, čulo vida razvija se jako brzo. Sa šest mjeseci oči su «sazrele» i vide boje, zjenica se razvila, dijete kontrolira pomjeranje očiju. Na kraju prve godine, dijete raspoznaje sve boje i počinje gledati svijet u tri dimenzije.

Ali, sa tri sedmice beba vidi samo neke boje - crvena i zelena su najjasnije, a plava je najneprimjetnija. Bebina vizija je u dvije dimenzije, tako da posmatrajući jedan objekt nikada neće biti sasvim sigurna da se to nalazi upravo ispred nje, pa će koristiti razvijenije čulo dodira.

Ono što vidi su zadebljani objekti, crno-bijeli dizajn, svijetleće stvari i nasmijani likovi. I pokreti mogu izazvati njenu pažnju.

S osam sedmica bebe razlikuju nekoliko jakih nijansi (boju naranče i jabuke). Crvena i zelena boja su tu, ali plava joj još predstavlja problem.

Već oko 12. sedmice raspoznaje čisto žutu i plavu boju, tako da se proširuje njen kolorit. Bebe bolje pamte boje, nego oštrine, a starije bebe češće reagiraju na svijetlocrvenu ili plavu, nego na ljubičastu ili žutu boju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.