SVAKODNEVNICA

Osam činjenica o varičelama

"Bebe i mame"

19.6.2018

Uz dolazak toplijeg vremena dolaze i sezonska oboljenja kao što su varičele. To je zarazna bolest koju prouzrokuje virus Varicella zoster iz porodice herpes virusa, nalik na Herpes simplex. Ovo zarazno oboljenje preboli većina djece. Evo šta biste trebali znati o varičelama.

* Jesu li varičele opasne?

- Mogu biti opasne za dijete s oslabljenim imunitetom ili nekom drugom teškom bolešću. Ali, za zdravo dijete varičele nisu opasne. Mogu ih pratiti određene komplikacija, poput ožiljaka na koži te infekcija kože ili uha.

* Koliki je period inkubacije?

- Najčešće dvije do tri sedmice nakon što je dijete bilo u dodiru sa zaraženom osobom. Dijete je zarazno dan ili dva prije izbijanja osipa pa sve dok se ne formiraju krastice, najčešće sedmicu nakon pojavljivanja prvog plika. U ovom periodu ospice su vrlo zarazne i šire se zrakom.

* Kako se liječi dijete koje ima varičele?

- Vrlo je važno da se dijete ne češe. Ljekar će vam prepisati puder koji se pravi u apoteci. Njega nanesite na svaku ospicu pojedinačno kako bi ublažio svrab. Ako dijete ima temperaturu (obično do 38 stepeni) dajte mu paracetamol.

* Je li kupanje poželjno?

- Ranije su ljekari zabranjivali kupanje sve dok krastice ne otpadnu, međutim to pravilo više ne važi. Dijete smijete kupati (ali ne svaki dan), i pazite da ne skinete krastice.

* Kako ću znati da dijete ima upravo varičele?

- Osip je vrlo karakterističan - prvo se pojavi crvena tačkica koja se za nekoliko sati pretvori u plik ispunjen prozirnom tečnošću. Ona se zatim zamuti i liči na gnoj. Nakon dan-dva plik puca, počinje se sušiti i pretvara u krasticu.

* Treba li dijete koje ima varičele ležati?

- Mnogo je bolje da dijete leži dok ima varičele. Tako će ih lakše podnijeti, a ležanjem se smanjuje i mogućnost komplikacija.

* Jesu li varičele opasne za trudnice?

- Ako je žena već imala varičele, stekla je imunitet. Ako nije, trudnica se treba konsultirati s ginekolom, jer varičele mogu biti opasne i po nju i po plod.

* Jesu li bebe koje doje zaštićene od varičela?

- Ako beba dođe u dodir s virusom, može se dogoditi da oboli. Kako bebe nemaju formiran imunološki sistem, dobro bi bilo da u prvim mjesecima života ne obole od varičela. Ako beba kojim slučajem dobije varičele, odvedite je pedijatru i pridržavajte se njegovih savjeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.