RAZVOJ

Šest koraka do malog genija

Čitajte im od malih nogu, a kada budu dovoljno odrasli, vodite ih u biblioteku kako bi im knjiga bila uvijek pri ruci

Neka djeci knjiga uvijek bude pri ruci. Ilustracija

"Bebe i mame"

4.7.2019

Slušanje malog djeteta kako pokušava svirati neki instrument, ili kako pokušava ubaciti loptu u koš ili naučiti pjevati nije baš uvijek prijatno, ali muzičke lekcija mogu biti zabavan način za razvoj desne moždane sfere. 

1. Stvarajte muziku

Prema naučnicima s Univerziteta u Torontu, djeca koja su od malih nogu učila svirati neki instrument kasnije imaju mnogo bolje ocjene od onih koja to nisu.

2. Dojenje

Majčino mlijeko je osnovna hrana za mozak. Istraživanja konstantno pokazuju da dojenje ima više korisnih strana u razvoju novorođenčadi. Danski naučnici nedavno su otkrili da dojenje, pored jačanja imuniteta, može utjecati i na inteligenciju kod beba.

3. Timski sportovi

Studija koju je proveo Univerzitet u Ilinoisu pokazala je vezu između sportskih rezultata u mladosti i akademskih dostignuća. Djeca koja su učestvovala u timskim sportovima imaju izraženije samopouzdanje i veću želju za uspjehom od onih koja se nisu bavila nijednim sportom.

4. Igranje videoigara

Tačno da su mnoge igrice nasilne i besmislene, ali neke od njih mogu poboljšati organizacione sposobnosti djeteta, kao i probuditi kreativnost kod njih. Ročesterski univerzitet proveo je istraživanje koje je pokazalo da djeca koja igraju igrice imaju bolju sposobnost primjećivanja i pamćenja.

5. Zdrava ishrana

Izbacivanje šećera i brze hrane koje biste zamijenili zdravom hranom punom vitamina može biti dobro za mentalni razvoj djeteta, pogotovo u prve dvije godine. Djeca unošenjem zdrave hrane mogu mnogo poboljšati razvoj.

6. Čitajte

Ova dokazana metoda često se zaobilazi u novijim istraživanjima, ali čitanje pospješuje mentalni razvoj djece svih uzrasta. Čitajte im od malih nogu, a kada budu dovoljno odrasli, vodite ih u biblioteku kako bi im knjiga bila uvijek pri ruci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.