KORISNI SAVJETI

Klima u autu: Evo kako pravilno koristiti kada se vozite s djecom

Ako se pridržavate određenih pravila i savjeta moći ćete uživati u sigurnoj vožnji u rashlađenom automobilu

Jako je važno održavati optimalnu temperaturu tokom vožnje. Pixabay

Dž. R.

16.5.2024

Klima u automobilu je spas tokom putovanja automobilom u tolim ljetnim danima, ali je jako važno znati pravilno koristiti klimu kada se u autu nalaze djeca.

Temperaturni šok

Osnovno je pravilo da tijelo djece ne smijete izlagati prevelikom temperaturnom šoku, unutrašnja rashlađena temperatura u automobilu ne bi trebala biti niža od 5 do 6 stepeni u odnosu na vanjsku temperaturu zraka.

Drugim riječima automobil je najbolje postupno rashlađivati tako što prvo možete otvoriti prozore u prvih nekoliko minuta dok se pripremate za početak vožnje ili u laganoj vožnji pa zatim polako snižavati unutarnju temperaturu vozila s klima uređajem, piše wish mama.

Gledajte da prije putovanja ostavite auto parkiran u hladu, a prozore automobila prekrijte zaštitnim folijama namijenjenima odbrani od sunca. Te dvije radnje uveliko će pomoći prije vožnje, jer ćete djecu moći smjestiti u koliko toliko svježiji auto.

Sigurnost klime

Većina roditelja zabrinuta su oko toga koriste li pravilno klimu u vozilu dok su s njima mališani. Međutim, ako se pridržavate određenih pravila i savjeta moći ćete uživati u sigurnoj vožnji u rashlađenom automobilu.

No, puno puta smo se sami uvjerili kako klima može biti i vrlo nezgodna po zdravlje, ako je ne koristimo na pravilan način.

Stoga, prije kretanja na kraći ili duži put u ljetnim danima, svakako otiđite na pregled vaše klime. U njoj treba biti dovoljna količina specijalnog plina za klime, a treba je i dobro očistiti kako bi uništili bakterije, gljivice ili plijesan koja se zna nastaniti u rashladnim uređajima.

Ako klimatizacija nije dobro očišćena mikro prašina može završiti u dišnom putevima djece što može izazvati različite zdravstvene reakcije od upale dišnih puteva, suhog kašlja, alergije, suzenja očiju, curenje nosa.

Namjestite puhanje

Kada se u automobilu nalazi dijete bitno je da nije na udaru hladnog zraka iz klima uređaja. Najbolje je da klimu namjestite tako da zrak puše prema krovu auta. Prije nego pokrenete automobil provjerite u kojem tačno smjeru putuje klimatizirani zrak po kabini vozila kako se ne bi odbijao o krov i bio usmjeren na stražnja sjedišta na kojem se voze djeca.

Ponekad je nabolje, ovisno o veličini vozila, ventilaciju usmjeriti da puše u vjetrobransko staklo i noge kako ne bi slučajno puhala direktno u lice djece i vas.

Odvlaživanje zraka

Ako mislite da je u autu i dalje prevruće uključiti funkciju odvlaživanja, zato što će smanjenjem vlažnosti zraka temperatura od 26 do 27 stepeni biti podnošljivija.

Svakako treba imati na umu da u kabini automobila trošimo kisik pa je stoga izuzetno važno periodično spustiti prozor i pustiti vanjski zrak u automobil kako ne bi došlo do nedostatka kisika u vozilu.

Brzo rashlađivanje

Pri ulasku u auto odmah uključite klima uređaj na položaj uvlačenja vanjskog zraka i namjestite temperaturu na minimum te postavite ventilaciju na najveću brzinu okretanja. Otvorite sve prozore. 

Čim se temperatura spusti prozore zatvorite i smanjite brzinu puhanja.

Također, kada sunce jako prži, klima skoro pa ne pomaže, zato stavite sjenila na prozore kod djece kako bi ih zaštitili od direktnog izlaganja suncu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.