OD JUNA

Meteorolog Nedim Sladić za "Avaz" o vremenskim prilikama: Temperature će rasti i do 35 stepeni

Situacija s brojem sunčanih dana će se izmijeniti na području BiH sredinom iduće sedmice, kazao je Sladić

Bazeni i jezera će uskoro biti puni kupača. Avaz/Društvene mreže

1.6.2024

Maj 2024. obilježile su promjenjive i nestabilne vremenske prilike, što nije neuobičajena pojava, ali je postalo zamorno sa stajališta percepcije ljudi, koji iščekuju tople i sunčane dane kako bi statistički najduže dane u godini mogli provesti na otvorenom. Ovo je za „Avaz“ kazao meteorolog Nedim Sladić.

Valovi vlage

Vrijeme u maju često zna biti naporno iznad našeg kontinenta usljed sporopokretljivih sistema, uvjetovanih oslabljenim utjecajem polarne mlazne struje, budući da suptropski utjecaji dobivaju na snazi, šireći topliji zrak prema polu.

- Prvih pet dana juna ne obećavaju stabilizaciju vremena, iako će subota u većini područja biti suha jer će postojati razmak između dva vala vlage, jedan koji je prošao i jedan koji se približava u nedjelju. Posljedica toga je polje niskog zračnog pritiska nad Đenovskim zaljevom s kojim u naše područje pristiže vlažniji zrak, ali kako se nalazimo na njegovoj prednjoj strani, održava se i dalje toplija zračna masa i jugozapadno visinsko strujanje pa neće biti previše svježe - rekao je Sladić.

Glavnina jačih padavina, navodi, ostat će sjevernije od naših krajeva, pa ćemo narednih dana, nažalost, ponovo čitati o bujičnim poplavama na području Slovenije i sjeverne Italije, gdje se lokalno očekuje i više od 100 milimetara kiše narednih dana.

Kreće omiljeni dio ljeta - kupanje. Avaz

- Situacija s brojem sunčanih dana će se izmijeniti na području BiH sredinom iduće sedmice, budući da bismo po trenutnom prognoznom materijalu trebali dobiti faktore koji bi izvjesno stabilizirali vremensku sliku te samim tim umanjili vjerovatnoću za lokalne poslijepodnevne pljuskove - naveo je Sladić.

Zračne mase

Širenjem subtropskog utjecaja prema području jugoistočne Evrope, uključujući i Balkanski poluotok, iza 6. juna može se očekivati jačanje vrlo tople zračne mase preko Mediterana s područja Sjeverne Afrike.

- Ovo bi uvjetovalo da temperature zraka porastu na vrijednosti uglavnom između 28 i 35 stepeni, što i dalje nije kriterij za toplotni val, ali u svakom slučaju to je signal da je ljeto sve bliže našoj zemlji. Ako bismo gledali situaciju na nešto duže staze, signal za više temperature od prosjeka pratile bi nas i tokom ostatka juna, pogotovo u južnim i istočnim dijelovima Evrope - istakao je Sladić.

Izbjegli smo poplave

- Iako smo imali gotovo svakodnevno pojavu lokalnih nestabilnosti koje se u ovo doba godine očituju u vidu poslijepodnevnih mjestimičnih pljuskova, a, usljed viška termičke energije, praćenih i lokalnom pojavom leda, padavine su nejednako raspoređene i nisu previše obilne kojim bi se širokopojasno nadoknadio deficit iz drugog dijela zime i prvog dijela proljeća. Na svu sreću, ovog maja izbjegli smo poplave - kazao je Sladić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.