BEZ EKSTREMNIH VRUĆINA

Šantić: U BiH se ne očekuje novi toplotni val, ljetno nevrijeme uobičajena pojava

Većina vremena koje dolazi i prelazi preko BiH je sa sjevera Atlantika

Damir Šantić, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.. Anadolija

Anadolija

29.7.2023

U Bosni i Hercegovini se u avgustu ne očekuje novi toplotni val ni ekstremne vrućine, izjavio je za Anadoliju Damir Šantić, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini i regionu Balkana u julu je zabilježen period izrazito visokih temperatura, nakon čega je uslijedilo olujno nevrijeme koje je izazvalo žrtve u nekoliko zemalja. Premda je mnoge takva nagla promjena vremenskih prilika iznenadila, bh. meteorolog Šantić ističe da je ona sasvim uobičajena tokom ljeta.

Dosta vlage

- Itekako je uobičajeno tokom ljeta da imate dosta jako nevrijeme, s obilnim pljuskovima i velikim gradom. Imali smo period od sedam vrućih dana, ali na kontinentu je bilo svježije. Bila je nestabilnija vazdušna masa i donijela je dosta vlage. To se pomjerilo polako prema Balkanu i uglavnom na toj granici, toj zoni između nekog toplijeg anticiklona i fronte koja bi prelazila preko ovog dijela Balkana uobičajeno je da nastane tako jako grmljavinsko nevrijeme - izjavio je Šantić.

Pojasnio je da tokom vrućih ljetnih dana "Sunce mnogo energije preda planeti, koja se ne može stalno akumulirati, zbog čega dolazi do jačeg nevremena".

- To je sasvim uobičajeno tokom ljetnog perioda. Zašto nemamo takvo vrijeme tokom zime? Mora biti jako vruće i biti vrlo izražen razvoj vertikalnih oblaka koji proizvedu dosta grmljavine, moguć grad i obilniju kišu - dodao je Šantić.

BiH je u maju i junu ove godine svjedočila poplavama i bujicama koje su izazvale velike količine padavina. Nakon toga uslijedio je prvi toplotni val koji je prekinulo nevrijeme popraćeno jakim pljuskovima i grmljavinom. Šantić kaže da uprkos takvim naglim promjenama zasad nema velikih odstupanja temperatura zraka.

Česte kiše

- Zasad nema velikih odstupanja. Bude kraći period ekstremnog vremena, ali sve zajedno kad uzmete srednju prosječnu vrijednost, zaista nema velikih odstupanja. Temperatura raste, možda pola stepena do stepen u prosjeku. Iako smo imali period vrućih dana u sedmom mjesecu, kraj jula je ipak hladniji. Već je zadnjih dana dosta svježije i do kraja mjeseca će tako biti. Srednja temperatura bit će u prosjeku. Sljedeći mjesec ne prognoziramo nikakve toplotne talase i ekstremne vrućine. Biće često kiše i svježeg zraka. U prosjeku ljeto neće mnogo odudarati - rekao je Šantić.

Dodao je da će u augustu u BiH biti promjenljivo vrijeme uz smjenu vrućih dana i kiše, a očekuje se i prodor svježeg zraka.

- Sve zajedno neće biti ništa ekstremno i to je uobičajeno, a takvo vrijeme očekujemo i narednih godina - rekao je Šantić.

Smatra da BiH kao mala zemlja ne može puno uraditi u cilju ublažavanja posljedica klimatskih promjena.

- Vrlo smo mali. Atmosfera kao sistem je globalna. BiH je jako mala kada gledamo vremenske prilike. Većina vremena koje dolazi i prelazi preko BiH je sa sjevera Atlantika. Sve to vrijeme dolazi preko Evrope u BiH. Za manje od jednog dana fronta pređe preko BiH. Ljetno nevrijeme, pljuskovi, grmljavina su dosta uobičajeni. Ima i uticaja s Mediterana i kontinenta. Ipak smo planinska zemlja i vrlo su česti razvoji kumulus oblaka i pljuskova - naglašava Šantić.

Izraženije nevrijeme

Navodi da je nevrijeme koje je prošle sedmice zahvatilo regiju bilo malo izraženije, uslijed frontalnog poremećaja koji prelazi preko alpske regije na zapadni dio Balkana.

"To se inače dešava. Nevrijeme koje je uobičajeno u tom dijelu Evrope pomjerilo se na ovaj dio Balkana”, kazao je Šantić.

Meteorolog FHMZ-a se na kraju osvrnuo i na srednjoročnu prognozu vremena u BiH u narednom periodu.

- Jutra su dosta svježija, u prosjeku pet do deset stepeni, u odnosu na naredne dane. U nedjelju se očekuju ponovo pljuskovi. Ne očekujemo ništa alarmantno, biće grmljavine i pljuskova, ali ne prognoziramo olujno nevrijeme. Početak naredne sedmice opet svježiji. Novu kišu očekujemo sredinom naredne sedmice. Slijedi potom ponovo period bez padavina. Naredni vikend očekujemo novi ciklon, novu kišu i promjenljivo vrijeme - rekao je Šantić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.