PROMJENE

Zašto trudnoća jeste drugo stanje

Osim vanjskog izgleda, kod trudnice se mijenja i funkcioniranje cijelog organizma

Već u prvim mjesecima trudnoće primjećuju se promjene. Ilustracija

"Bebe i mame"

8.2.2019

Prisustvo ploda u majci i njegovo razvijanje izazivaju velike promjene u izgledu i funkcijama cijelog organizma te spolnih organa žene. 

Najveće promjene su na spolnim organima, naročito na maternici, gdje se plod razvija. Njeni mišići i krvni sudovi se umnožavaju i debljaju, ona se postepeno povećava, šupljina joj se širi kako bi bilo dovoljno prostora za plod koji raste.

 Zbivanja u maternici

Nakon četvrtog mjeseca trudnoće maternica već izrasta iz karlice, krajem šestog može se napipati u visini pupka, a krajem osmog mjeseca stiže do ispod samog rebarnog luka. Tokom devetog mjeseca maternica se spušta niže, zbog čega stomak postaje širi i isturen naprijed.

I ostali spolni organi se mijenjaju, pripremajući put kojim dijete dolazi na svijet. Grlić maternice, međica, velike i male usne postaju mekši, puniji krvi, rastegljiviji i glatki.

 Bradavica je tamna

Već u prvim mjesecima trudnoće primjećuju se promjene i na dojkama: mliječne žlijezde i kanali se povećavaju, prošireni krvni sudovi vide se i na koži, kolutovi oko bradavica potamne. Još u ranoj trudnoći može se iz dojki istisnuti žućkasta ljepljiva tečnost, kolostrum.

 Crijeva se ulijene

Organi za varenje (želudac, crijeva i jetra) stalno su pod pritiskom maternice koja raste. Zbog toga, ali i djelovanja nekih hormona, crijeva su manje pokretljivija, nadutost i zatvor su česte pojave kod trudnih žena.

Jetra, kao važan organ za varenje, mijenja svoj unutrašnji sastav. U njenim ćelijama nakuplja se mast i manje je sposobna prerađivati neke sastojke hrane. Osim toga, pritisak na jetru otežava oticanje žuči iz žučne kese i kanala te lakše dolazi do raznih poremećaja, naročiti ako se jetra još optereti nepravilnom ishranom.

Brže disanje  

Organi za disanje rade pojačano, pluća ne mogu odjednom udahnuti dovoljno vazduha, jer nemaju isti prostor za rastezanje - maternica ih potiskuje odozdo naviše. Zato je disanje ubrzano, a odebljala sluzokoža u nosu, grlu i dušniku lako se nadraži i lakše dolazi do upale (kijavica, promuklost).

Srce i krvotok

U trudnoći su naročito opterećeni srce i krvni sudovi. Ukupna količina krvi se povećava, a zbog većeg napora povećava se i srce u cjelini. Zidovi krvnih sudova se prošire i zadebljaju, manje su elastični (naročito vene), krv se u njima duže zadržava. Ako žena duže stoji na nogama ili stegne čarape oko nogu, dolazi do oticanja nogu, do proširenja vena i upale proširenih vena.

Nastaju promjene i u krvi majke, iz koje plod crpi sve što mu je potrebno za rast i razvoj. Zbog toga su trudne žene obično malokrvne i izgledaju blijede i podbuhle, naročito na kraju trudnoće kada su potrebe ploda sve veće.

 Pritisak na bešiku

Bubrezi i drugi mokraćni organi trebaju u trudnoći izbaciti nepotrebne i štetne produkte iz dva organizma - majke i ploda - a njihov rad je otežan stalnim pritiskom maternice na mokraćnu bešiku i kanale.

Povremena kontrola mokraće i brižljivo održavanje čistoće na spoljnim spolnim organima spriječit će mnoge ozbiljne teškoće.

Kukovi i krsta

Promjene su vidljive i na kostima. Zglobovi na karlici i pršljenovi u donjem dijelu kičmenog stuba omekšaju, postaju rastegljiviji i osjetljiviji te trudna žena često osjeća bolove u kukovima i krstima.

Jeste li znali

U nošenju ploda učestvuju svi organi i cijeli organizam trudne žene. Iako se trudnoća smatra kao prirodno stanje, ne treba zaboraviti da ona zahtijeva velike napore čitavog organizma koje može izdržati samo tjelesno i duševno zdrava žena.

Ispravna njega u trudnoći pomoći će joj da taj napor savlada bez štete po zdravlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.