TRUDNOĆA

Potpuno je siguran i za majku i bebu: Šta je prenatalni test, kako se radi i šta mu je krajnji cilj

Njegova tačnost je 99 posto

Riječ o neinvazivnom testu. pei. unitru

Z. K.

16.5.2024

Prenatalni test je test koji se radi u trudnoći s ciljem dobivanja informacije o zdravlju ploda te sa viskom preciznošću procjenjuje rizik od određenih genetskih stanja i hromozomskih aberacija. 

Otkrivanje genetskih poremećaja

Riječ je o neinvazivnom skrinigu što znači da su potpuno sigurni za majku i bebu, a moguće ih je raditi već od 10. sedmici trudnoće.

Često se postavlja pitanje zašto se radi ovaj test. Prema riječima stručnjaka svaka trudnoća, bez obzira na prodičnu anamnezu roditelja, nosi određene rizike, a kako bi izbjegli strahove budućim majkama se nudi da urade test koji će im otkriti da li je beba zdrava ili postoji neki genetski problem.

Budući da je riječ o neinvazivnom testu koji je siguran za majku i bebu, prenatalni test se preporučuje svakoj trudnici koja želi bezbrižnu trudnoću. Takođe, NIPT test ili neinvazivno prenatalno testiranje možete raditi ukoliko je riječ o blizanačkoj ili trudnoći nastaloj nakon postupka vantjelesne oplodnje.

Osnovna svrha koju ima prenatalni test jeste otkrivanje genetskih poremećaja, prvenstveno trisomije hromosoma 21, 18, 13 odnosno Daunov sindrom, Edvardsov sindrom i Patau sindrom. 

Ovaj test može otkriti i aneuplodije polnih hromozoma, kao i neke druge trizomije ali i mikrodelecije na samom genu. Naprednije varijante prenatalnih testova otkrivaju i najčešće monogenetske bolesti.

10 dana se čeka

Prenatalni test je vrlo komforno i jednostavno testiranje, a vrši se uzimanjem krvi iz vene buduće majke. Da biste razumjeli na koji način se radi prenatalno testiranje, ukratko je važno da znate da bebina DNK putuje od posteljice do majčinog krvotoka i cirkuliše zajedno sa maminom DNK. 

Rezultati testa su dostupni nakon 10 radnih dana, a njegova tačnost je 99 posto, navode stručnjaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.