VRIJEDAN JUBILEJ

Goraždanski mašinci i hemičari obilježavaju 55. godišnjicu mature: Po završetku škole svugdje su nam bila otvorena vrata

Generacija goraždanskih tehničara školovala se u periodu naglog razvoja bh. industrije

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Alen Bajramovic

prije 5 dana

 Nekadašnji učenici druge generacije Srednje tehničke škole iz Goražda obilježili su 55 godišnjicu mature. Osjećanja tokom okupljanja u prostorijama škole bila su pomiješana. Radost zbog ponovnog susreta prigušena je spoznajom da neki više nisu među živima. Učenjem Fatihe i minutom šutnje odata im je počast.

- Pokušavamo svakih pet godina da nekako organizujemo ovo zvanično druženje, a između toga da se nađemo negdje u restoranu. Godine čine da nas je sve manje, pa je danas od 29 učenika mašinskog smjera samo desetero, a od 26 hemičara došlo je samo troje. Neki nisu mogli doći, neki su u inostranstvu, neki nisu uskladili odmore, ali dosta smo se razrijedili – kaže Sejo Sijerčić.

Generacija goraždanskih tehničara školovala se u periodu naglog razvoja bh. industrije, pa za razliku od današnjih, problema sa zapošljavanjem nije bilo. Bivši učenici Srednje tehničke škole svih smjerova postali su uspješni u poslovima kojima su se bavili.

- Mašinska škola u Goraždu je inače počela 1964., a mi smo druga generacija 1965. – 1969. godina. Prije 55 godina na maturi nas je bilo 29, a počeli smo sa 41 ili 42. Svi tehničari su „razgrabljeni“ po završetku školovanja, jer to je bila potreba u to vrijeme. „Pobjeda“, „Azotara“, u svim preduzećima imali smo otvorena vrata. Ja sam jedan od onih koji je po završetku ove škole i fakulteta došao ovdje i radio punih 10 godina kao profesor - kaže Nusret Čengić.

Nakon zajedničke fotografije za uspomenu, druženje je nastavljeno tokom cijelog dana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.