FEDERACIJA BIH

Novi dug od milijardu maraka, trećina ide za krpljenje budžeta

Ostatak od 652,13 miliona KM uzima se od stranih kreditora i namijenjen je za realizaciju kapitalnih projekata iz trogodišnjeg Programa javnih investicija

Ministarstvo finansija sačinilo plan

M. R. S.

6.5.2019

Federacija BiH ove godine bit će zadužena za nešto više od milijardu maraka. Tako će ukupni dug s krajem ove godine narasti na više od 5,7 milijardi KM, navodi se u Planu zaduživanja za 2019.  

Najviše HNK i ZDK

Prema ovom dokumentu koji je nedavno usvojila Vlada FBiH, trećina novca, tačnije 370 miliona maraka, bit će utrošena na krpljenje budžetskih rupa. Ta sredstva za finansiranje budžeta planiraju se nabaviti kroz emisiju trezorskih zapisa i obveznica.

quote
<p><strong>GODIŠNJI </strong></p><p><em><strong>plan zaduživanja bit će upućen Federalnom parlamentu i objavljen na stranici Ministarstva finansija FBiH.&nbsp;&nbsp;</strong></em></p>

Ostatak od 652,13 miliona KM uzima se od stranih kreditora i namijenjen je za realizaciju kapitalnih projekata iz trogodišnjeg Programa javnih investicija. Kredite ćemo uzeti od desetak organizacija, a najviše od Evropske investicijske banke (EIB).

Kada se sagleda Program javnih investicija, vidljivo je da je najveći iznos ovogodišnjeg zaduživanja namijenjen za cestovnu infrastrukturu i proizvodnju struje. Teritorijalno, najviše sredstava bit će usmjereno u projekte koji se izvode na području Hercegovačko-neretvanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Planirani projekti

Između ostalog, zaduženja kod stranih kreditora planirana su za gradnju dionica autoputa na Koridoru 5C, gradnju vjetroelektrana Podveležje, Vlašić i Bitovnja u Konjicu, hidroelektrana Vranduk i Janjići, modernizaciju magistrala kroz sanaciju tunela, mostova, crnih tačaka i kroz gradnju traka za spora vozila.

Dosta sredstava ide i za poljoprivredu te projekte vodosnabdijevanja u dvadesetak gradova, kao i za zatvaranje kolektivnih centara, projekte energetske efikasnosti koje kreditira Svjetska banka, projekte zaštite od poplava, podršku zapošljavanju...

Procjene rasta

Nakon otplate dijela ranijeg duga novcem koji je u tu svrhu predviđen ovogodišnjim budžetom, ukupan dug Federacije na kraju 2019. bit će za 378,97 miliona KM veći nego na kraju 2018.

- Međutim, imajući u vidu iskustva u pogledu implementacije kapitalnih projekata, pretpostavka je da bi stepen realizacije mogao iznositi oko 50 posto od planiranog. U tom slučaju, ukupan dug bio bi veći za oko 53 miliona KM - navodi se u Planu zaduživanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.