PISMO

Mogerini i Han odgovorili žrtvama: Politički lideri moraju se suzdržati od zapaljive retorike, za takve nema mjesta u EU

Izbjeći i osuditi izjave ili djela koji potpiruju međuetničke tenzije

Federika Mogerini i Johanes Han. Arhiv

Avaz.ba

3.7.2019

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini) i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) odgovorili su na pismo bh. udruženja koja okupljaju žrtve genocida, silovanja i logoraše, a koji su evropskim čelnicima pisali u aprilu ove godine u vezi s konačnom presudom Radovanu Karadžiću.

U odgovoru na pismo preživjelih žrtava agresije, evropski zvaničnici naveli su kako konačna presuda u slučaju Karadžić pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS), a koju je izreklo Žalbeno vijeće, zatvara slučaj koji se odnosi na neke od najtragičnijih događaja u nedavnoj evropskoj prošlosti, uključujući ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

- Naše duboko žaljenje je s onima koji su izgubili svoje najbliže i one koji su preživjeli. Evropska unija u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i MMKS-a. Ponavljamo potrebu za punom saradnjom sa MMKS-om kao nasljednikom MKSJ-a. Međunarodna krivična pravda ne samo da doprinosi okončanju nekažnjavanja, već i širenju povjerenja i pomirenja unutar Bosne i Hercegovine, kao i cijele regije - naveli su u zajedničkom pismu Mogerini i Han.

Istaknuli su i kako EU od svih političkih lidera očekuje da podrže odluke međunarodnih sudova i da se "suzdrže od bilo kakvih izjava i djela" koji bacaju sumnju na nezavisnost ili nepristranost procesa donošenja presuda.

- Lideri regije moraju preuzeti vodstvo svojim primjerom. Moraju izbjeći i osuditi izjave ili djela koji potpiruju međuetničke tenzije i aktivno se usprotiviti nacionalističkim pričama. U EU nema prostora za potpaljujuću retoriku, da ne spominjemo veličanje ratnih zločinaca na bilo kojoj strani. Negiranje ili revizionizam suprotan je temeljnim evropskim vrijednostima. Kontinuirano ponavljamo ovu poruku, kako javno, tako i u komunikaciji sa pojedinačnim liderima - navodi se u pismu.

Podsjetili su i da je Komisija u dokumentu "Kredibilna perspektiva proširenja za pojačan angažman EU sa zapadnim Balkanom" jasno rekla kako su daljnji napori ka pomirenju od ključne važnosti za čvrsto usidren mir te kako bi se osigurala dugoročna stabilnosti u regiji.

- Sve zemlje moraju se nedvosmisleno opredijeliti, usmeno i na djelu, za prevazilaženje ostavštine iz prošlosti tako što će postići pomirenje i riješiti otvorena pitanja prije ulaska u EU - naveli su Mogerini i Han.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.